Idén is számolhatod a baglyokat

Az MME ezen a télen is meghirdeti az erdei fülesbaglyok telelőhelyének országos felmérését, amin bárki részt vehet. Január 18-tól 21-ig figyeld a baglyokat!

Szerző:
MME
Fotó:
Orbán Zoltán / MME
2019. január 14.

Az MME ezen a télen is meghirdeti az erdei fülesbaglyok telelőhelyének országos felmérését, amin bárki részt vehet. Január 18-tól 21-ig figyeld a baglyokat!

Télen az erdei fülesbaglyok nagy számban költöznek be a településekre, különösen az agrárterületek falvaiba és városaiba. Általánosságban ugyanazon a helyen néhány, illetve néhány tucat bagoly gyűlik össze, de Magyarország bagolyfővárosában, Túrkevén és a szomszédos Kisújszálláson akár ezren is lehetnek. Ráadásul nem csak erdei fülesbaglyok: alkalmanként réti fülesbagoly, kuvik és macskabagoly is feltűnik. A jelenség hátterében nem más áll, mint hogy az ilyen települések környékén sok a rágcsáló, a ragadozómadarak viszont elkerülik a helyet, így a baglyok biztonságban is vannak.

 


A baglyok nem jelentenek veszélyt az emberre és az állatokra sem, ürülékük és köpetük nem hordoz fertőzéskockázatot. Még hasznos is, ha bagoly él a környéken, hiszen elkapja a kártevő egereket és pockokat, máskülönben csak környezet- és természetvédelmi, illetve humán egészségügyi kockázatot jelentő mérgek bevetésével lehetne (részben) megoldani a rágcsálókérdést.

 


„A telelő erdei fülesbaglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos információkat szolgáltathat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges állati viselkedésről” - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).


Ha szeretnél te is részt venni a baglyok felmérésében, azt egyszerűen, akár okostelefonnal is megteheted. Tavaly minden addiginál több adat érkezett be, és kiderült, hogy hazánk legalább 459 településén, 694 helyszínen 11 412 erdei fülesbagoly telelt.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Újra baglyokkal népesülnek be a túrkevei fák

Így néz ki most Magyarország bagolyfővárosa

Több mint 11 ezer erdei fülesbaglyot számoltak

Erdei fülesbagoly - A városbarát huhogó

Cikkajánló