Idén kész, jövőre látogatható a Csillag erőd

2018 második felére befejeződik a komáromi Csillag erőd bővítése és rekonstrukciója, a létesítmény jövő nyártól fogadhatja a látogatókat. 

Szerző:
mti
Fotó:
wikipedia
MTI / Beliczay László
2018. április 6.

2018 második felére befejeződik a komáromi Csillag erőd bővítése és rekonstrukciója, a létesítmény jövő nyártól fogadhatja a látogatókat. 

 

A tervek szerint a beruházás eredményeként a Csillag erődben egy új, összesen több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ jön létre, ahol a Szépművészeti Múzeum gipsz szobormásolat gyűjteményének jeles darabjai találnak majd otthonra, melyekből 2019-ben állandó kiállítás nyílik. Az új, kibővített komplexumban a 21. századi igényeknek megfelelően nemcsak a műtárgyak, hanem vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kap.

 

 

A komáromi erődrendszer megépítésekor Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt. Ennek egyik fontos tagja, a Csillag erőd, amely 1850 és 1871 között épült. A két világháború között a Magyar Királyi Honvédség használta, a második világháborút követően szükséglakásokat alakítottak ki benne, később a helyi ÁFÉSZ tulajdonába került, és a cég zöldségraktárként hasznosította az erőd helyiségeit. Később az állam visszavásárolta az erődöt, az épület 2005 óta látogatható műemlék. A leromlott állapotú épületegyüttes a Liget Budapest Projekt köszönhetően újul meg.

 

 

Kapcsolodó cikkeink:

Láthatatlan erőd a Duna-parton - Komárom

Közép-Európa legnagyobb erődje egy karnyújtásnyira van
 

Cikkajánló