Idén látványosabb lesz a Leonidák meteorraja

A jövő hétvégén érkező meteorraj óránként akár száz hullócsillagot is produkálhat. Érdemes lesz a napkelte előtti órákban az eget kémlelni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt illusztráció)
Forrás:
svabhegyicsillagvizsgalo.hu
2022. november 11.

A jövő hétvégén érkező meteorraj óránként akár száz hullócsillagot is produkálhat. Érdemes lesz a napkelte előtti órákban az eget kémlelni.

A Leonidák idei érkezése a szokottnál jóval intenzívebb lesz, ami november 18-ról 19-re virradó éjszaka éri el csúcspontját – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló. Mint írták, a Leonidák meteorraj általában nem szokott sok hullócsillagot produkálni, idén azonban egy, az üstökös által korábban hátrahagyott porfelhővel futhat össze bolygónk. Az átlagos óránkénti 15 meteorhoz képest a felső becslések szerint a mostani hullócsillag-intenzitás a 200-at is elérhetné, ha a Leonidák radiánspontja – ami az Oroszlán csillagképben helyezkedik el – épp a fejünk felett lenne. Ez egyébként a Perseidák gyakoriságának a kétszerese.

A gyakorlatban ez azt jelenti, ha a napkelte előtti órákban a déli, délkeleti égboltot kémleljük, akkor óránként akár több mint 100 hullócsillagot is láthatunk.

Nem ez lesz a Leonidák legintenzívebb időszaka. A meteorraj anyagát adó 55P/Tempel–Tuttle üstökös 33 év alatt kerüli meg a Napot, és a Naphoz közel kerülve nagyobb mennyiségű port szór szét a pályája mentén. Ha Földünk ezekben az években halad át az üstökös pályáján, akkor jelentős meteorkitörésre lehet készülni. Az 1833-as kitörésnél például úgy becsülik, hogy egy óra alatt nem kevesebb mint százezer meteor szaladt át az égbolton, azaz másodpercenként több tucat. A 33 évente megismétlődő esemény legutóbb 1999-ben volt látható. Legközelebb 2032-ben számíthatunk igazi meteorzáporra.

Cikkajánló