Idén szép számban telelnek baglyok Biharugrán

Három bagolyfaj példányait is megfigyelhetjük a Kis-Sárréten fekvő Biharugrán. A téli időszakban a külterületeken költő példányok is behúzódnak a településekre, így az emberek sűrűbben találkozhatnak velük.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
123rf.com
MME / Máté Bence
2018. február 13.

Három bagolyfaj példányait is megfigyelhetjük a Kis-Sárréten fekvő Biharugrán. A téli időszakban a külterületeken költő példányok is behúzódnak a településekre, így az emberek sűrűbben találkozhatnak velük.

A legtöbben az erdei fülesbaglyok vannak jelen, legalább 30-40 példány mozog a belterületen. Ezek a madarak a külterületeken költenek, csak télen jönnek be a településre. Nagy részük a templomkert környéki fákon húzódik meg, de elhagyott portákon is rábukkanhatunk néhány példányra. Általában örökzöld fákat választanak, melyeknek zárt lombozata egyrészt jól elrejti őket, másrészt védelmet is nyújt a hideg, szélsőséges időjárás ellen. Az erdei fülesbaglyok általában szürkületkor indulnak portyázni, ilyenkor jól megfigyelhető, ahogyan könnyed röptükkel keresztbe-kasul pásztázzák a terepet. Mivel rágcsálókkal táplálkoznak, így nagymértékben hozzájárulnak a belterületi rágcsálóállomány csökkentéséhez.

 

 

Erdei fülesbagoly (Asio otus)
A védett fajok közé tartozik hazánkban. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel ez az erős területhűséggel jellemezhető, széles elterjedésű bagolyféle - besorolása LC (Least Concern), azaz „legkevésbé aggasztó helyzetű”.
 

Kuvikok szintén szép számban élnek Biharugrán. Ezek a kistestű bagolyfélék a belterületen költenek, általában minden utcában rábukkanhatunk 1-2 kuvikcsaládra. Előszeretettel választják az elhagyott házakat, de lakott épületek padlásterében is fészket rakhatnak. Szürkület idején kiülnek a kéményekre, a házak gerincére és ott „beszélgetnek”, majd elindulnak éjszakai vadásztúrájukra. Általában kisebb rágcsálókat zsákmányolnak.

 

 

Kuvik (Athene noctua)

A kis testű kuvik a nyílt, alföldi tanyás vidékeket kedveli, ahol főleg padlásokon, állattartó telepeken költ. A zárt erdőket elkerüli. Főleg kisemlősöket és énekesmadarakat fogyaszt, de kisebb hüllőket, kétéltűeket és rovarokat is elkap. A régi görögöknél a legnagyobb tisztelet jele volt, ha élő kuvikot ajándékoztak valakinek. Latin nevét is Pallasz Athénéről kapta.

 

 

A harmadik faj a gyöngybagoly, amely kisebb számban ugyan, de szintén költ a településen. Rendszerint gabonatárolók, gazdasági épületek, templomtornyok, gépszínek vagy elhagyott házak padlástere szolgál otthonául. Összességében csupán néhány pár költ Biharugrán. Jellegzetes, az emberi fül számára nem túl kellemes hangja alapján jól felismerhető.

 

 

Gyöngybagoly (Tyto alba)
Fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke egyedenként 100 000 Ft. A faj a Természetvédelmi Világszövetség (International Union for Conservation of Nature) vörös listáján szintén szerepel.
 

 

Egy viszonylag ritka kuvikfaj, a füleskuvik is megtelepedett a területen. Leginkább a régi temető odvas, öreg fáiban figyeltük meg szórványos költését. Velük azonban télen nem találkozhatunk, mivel augusztus végén afrikai telelőterületükre vonulnak, ahonnan április közepén térnek vissza. Viszont, ha mostanság Biharugrán jársz, élénk nappalozó bagolyvilágot figyelhetsz meg, és a füleskuvikon kívül a fent említett három bagolyfaj valamelyikével nagy eséllyel összefuthatsz.

 

 

Füleskuvik (Otus scops)
Az egyetlen nálunk költő bagolyfaj, amely vonuló. A telet Afrikában tölti. Hazánkba április második felében érkezik vissza, és szeptember elejére az állomány döntő többsége már el is vonul. Költési időben tápláléka rovarokból áll. Tollazata a fa kérgéhez hasonló, ezért jól el tud rejtőzni a fák lombkoronájában. Éjjel aktív. A füleskuvik felhagyott gyümölcsösökben, szőlőben, telepített fenyvesekben költ. Odúlakó faj. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.
 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Baglyok, a szimpatikus ragadozók

Így néz ki most Magyarország bagolyfővárosa

Gyöngybagoly, az éjjeli őrszem
 

Cikkajánló