Igazi madárparadicsom a Hejőpapi melletti szeméttelep

Most engedtek vissza néhány meggyógyított sirályt több ezer társuk közé a hulladéklerakónál. A madarakat a Mályi Madármentők vették kezelésbe, és videóra vették a szabadon engedést.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. március 12.

Most engedtek vissza néhány meggyógyított sirályt több ezer társuk közé a hulladéklerakónál. A madarakat a Mályi Madármentők vették kezelésbe, és videóra vették a szabadon engedést.

Az ínségesebb téli hónapokban – bár nem így képzelnénk a legidillibb madármegfigyelőhelyet – egy szeméttelep és a mellette elhelyezkedő bányató számos állatfajnak tud megfelelő mennyiségű és minőségű betevőt nyújtani – írja Balázsi Péter természetvédelmiterület-felügyelő a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oldalán. A Hejőpapi melletti hulladéklerakónál és a szomszédságában lévő tavakon jó nagy a nyüzsgés. Több ezer dankasirályt láthatunk ősztől tavaszig, százas, ritkán ezres nagyságrendben vannak jelen a vihar- és a sztyeppi sirályok, de felbukkan néhány sárgalábú, hering- és ezüstsirály is. A varjúfélék, az egerészölyvek, a vörös vércsék, időnként pedig a parlagi sasok és a kerecsensólymok szintén megjelennek itt. A tavakon réce- és gémféléket, szárcsákat és nagy kárókatonákat lehet megfigyelni.

Emiatt nem is csoda, hogy esetenként egy-egy madár megsérül, röpképtelenné válik. Ez történt egy viharsirállyal is, amit néhány hónappal ezelőtt találtak a hejőkeresztúri templom udvarán. A szárnya sérült meg. Szintén itt akadtak rá egy sebesült sztyeppi sirályra, és találtak egyet ugyanebből a fajból a Hejőpapit és Mezőcsátot összekötő út szélén is. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa szerint mindhárman a kavicsbányató és a nyékládházi tavak között ingáztak, amikor baleset érte őket.

A Mályi Madármentő Állomásra kerültek, ahol sikeresen meggyógyították mindhármat, és a szeméttelep melletti szántón szabadon engedték őket.

Az egyik sztyeppi sirály első szabad pillanatai:

A viharsirály örömében rögtön pancsolni kezdett:

Forrás: bnpi.hu / Balázsi Péter

Cikkajánló