Így készíts élőhelyet a kisállatoknak

A fatüzelés megszűnésével a lakott területekről sajnos eltűnnek, vagy már el is tűntek azok a farakások, amelyek a gazdag és változatos állatvilágnak jelentettek folyamatos vagy ideiglenes élő-, búvó- és szaporodóhelyet. Most eláruljuk, hogyan tudsz segíteni az apróságoknak házilag. 

Szerző:
TM.hu / MME
Fotó:
Orbán Zoltán / MME
2015. július 17.

A fatüzelés megszűnésével a lakott területekről sajnos eltűnnek, vagy már el is tűntek azok a farakások, amelyek a gazdag és változatos állatvilágnak jelentettek folyamatos vagy ideiglenes élő-, búvó- és szaporodóhelyet. Most eláruljuk, hogyan tudsz segíteni az apróságoknak házilag. 

Az MME (Magyar Madártani Egyesület) többrészes cikksorozatában a Madárbarát kert program kevésbé ismert vagy új fejlesztésű, az ismeretterjesztést, a szabadidő eltöltését, a szakköri és környezeti nevelési tematikákat is segítő megoldásokba szeretne bepillantást nyújtani.

A tűzifa nem csak meleget ad

A fatüzelés a Föld jelentős területén, a sarkvidékek és a mérsékelt öv mellett a mediterrán és trópusi hegyvidékeken is a legelterjedtebb fűtési és főzési mód volt évezredeken keresztül, és sok helyen még ma is az. A tűzifát az emberek többnyire farakásokban tárolták, amelyeket a lakott területekre velünk együtt beköltöző állatok is elfoglaltak. A fatüzelés megszűnésével azonban lassan eltűnnek, vagy már nem is találhatók meg azok a farakások, amelyek élőhelyet és menedéket jelentettek a kisállatoknak.

 Ezért ha van rá lehetőséged, a körülötted élő aprónép segítésére és a magad szórakoztatására létesíts természetvédelmi farakást ott is, ahol már nem fával tüzelnek, vagy aktívan használt tűzifarakásod egy részét alakítsd át ilyenné. Megépítése nem bonyolult, és ha elkészült, utána még több évtizedig ellátja feladatát. 

Így építsd meg

A természetvédelmi farakás ún. öreg farakás, amelynek rönkjeit évtizedekig vagy soha nem bolygatjuk. Fontos szempont az is, hogy az "építményt" lehetőleg minél több fafaj közepesen vastag, 40-60 cm hosszú, egész (nem hasított), kérges kuglijai és rönkjei alkossák. A természetvédelmi és bemutatási céllal készülő farakást legjobb a ház - legalább néhány órán keresztül napsütötte - oldalára, méternyi magasságúra és legalább 3-5 m hosszúságúra megrakni úgy, hogy a farakásnak legalább egy része lehetőleg a talajon álljon (ha ez nem lehetséges, az sem baj). Ez segíti a békák számára kedvező párás mikroklíma kialakulását, a gyíkok tojásrakását és a farakásra felkúszó, valamint virágos-, fűszer- és gyógynövények ültetését.

A farakásban váltogasd a rönkök és tuskók vastagságát, valamint ezek irányát és fafaját. Így könnyű szerrel birtokba vehetik az apróságok (békák, rovarok, gyíkok, sünök, sőt kisebb madarak is), és kényelmes otthonra, menedékre lelhetnek.

 

Kapcsolódó anyagok:


 Jeladót kaptak a szalakóták

Madárvédelem földkábellel a Hortobágyon
82 madárfaj végveszélyben

Cikkajánló