Ilyen különleges madarat ritkán látni hazánkban

Pünkösdhétfőn nem akármilyen hír söpört végig a madarászok körében: Tiszaalpáron zöld gyurgyalagot láttak!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park
knp.hu
2022. június 7.

Pünkösdhétfőn nem akármilyen hír söpört végig a madarászok körében: Tiszaalpáron zöld gyurgyalagot láttak!

A nem mindennapi hír hallatán több madárbarát is a helyszínre sietett, hogy megcsodálják a Magyarországon roppant ritkán előforduló vándort. Ez volt a második alkalom, hogy idehaza zöld gyurgyalagot (Merops persicus) figyeltek meg. A hazai honos gyurgyalagok csapatába vegyült jellegzetes példányt Vass Tamás pillantotta meg elsőként, de a nap folyamán még másoknak is szerencséjük volt hozzá – olvashatjuk a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.

Hazánkban a június 6-án, Tiszaalpár külterületén észlelt fajt idáig csak egy alkalommal, 2020. május 23-án, Dabas mellett sikerült megfigyelni. A zöld gyurgyalagot nem véletlenül hívják perzsa gyurgyalagnak is, hiszen hozzánk legközelebb az Közel-Keleten, illetve Észak-Afrikában honos. A más tájakon is előforduló madár természetes élőhelye a szubtrópusi és trópusi száraz erdők, mangroveerdők, sivatagok, szavannák, telelni rendszerint délebbre, a trópusokra vonul.

Míg a hazai gyurgyalagok színpompás tollazatukkal vonzzák a tekintet, addig a zöld gyurgyalag nevéhez hűen csaknem teljesen zöldben pompázik.

Az alapvetően kolóniákban élő zöld gyurgyalag fészekalja 4-8 tojásból áll. Hasonlóan a hazai rokonaihoz rovarokkal táplálkozik: főként szitakötő, méhek és darazsak szerepelnek az étlapján. A legutóbb megfigyelt egyednek például rajzó pusztai cserebogarak szolgáltattak terített asztalt. A nemzeti park oldalán többek között azt is hírül adták, hogy a tegnap lencsevégre kapott madár ma reggel a többi gyurgyalaggal, illetve seregélyekkel együtt elhagyta az észlelési helyszínt, és egyelőre az óta sem látták.

Cikkajánló