Ilyen pingvint se láttak még a vadonban

Rendkívül ritka színű pingvint fotóztak az Atlanti-óceán déli részén.

Szerző:
Joó Annamária
Somogyvári D. György
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
independent.co.uk
2021. február 23.

Rendkívül ritka színű pingvint fotóztak az Atlanti-óceán déli részén.

Yves Adams belga táj- és vadfotós két hónapos expedíciót vezetett az Antarktisztól északra lévő szigetekre. Amikor partra szálltak Dél-Georgia szigetén, hogy egy királypingvin-kolóniáról készítsenek fényképeket, a 120 000 fekete-fehér pingvin között szó szerint összefutottak egy kirívóan világos tollazatú egyeddel: éppen ott ugrott ki a vízből, ahol tábort vertek maguknak a fényképezéshez.

„Ez a madár rendkívül furcsán nézett ki. Amikor jobban szemügyre vettük, felfedeztük, hogy valójában a melle, a feje és a nyaka élénksárga színű, a háta és a szárnyuszonyai fehérek. Nem volt egy csöpp fekete szín sem rajta. Majd' megbolondultunk örömünkben. Elhajítottunk minden biztonsági felszerelést, és rohantunk a kamerákért”. A lencsevégre kapott különleges sárga pingvint ide kattintva tudod megnézni.

„Óriási szerencsénk volt, hogy pontosan az orrunk előtt landolt. Így nem blokkolta a látványát lencséink elől a többiek masszív áradata. Máskor szinte lehetetlen ezen a partszakaszon mozogni a hatalmas pingvinkolónia miatt.”

A tudósok feltételezik, hogy a pingvin furcsa színe a leucizmusnak nevezett állapotnak köszönhető, amely az albinizmushoz hasonlóan pigmentszegénységgel jár, csakhogy ez esetben nem fehér, hanem sárga színű lesz az állat bundája, tollazata, hiszen sejtjei nem gyártanak több melanint, ezért kifakulnak, sárgássá válnak. Daniel Thomas madártani kutató szerint a pingvinek a sárga pigmentet az ellenkező nem figyelmének felkeltésére használják. „Majdnem biztosak vagyunk abban, hogy a sárga molekulát szervezeten belül szintetizálják” – nyilatkozta Smithsonian Insider tudományos kiadványnak.

2012-ben egy teljesen fehér pingvint észleltek valamelyik állszíjas- vagy kantárospingvin-kolóniában, az Antarktisz kontinensen. Akkor úgy gondolták, hogy ezt az állapotot genetikai mutáció eredményezte, amely felhígítja a pingmentet a madarak tollában.

Forrás: Independent

Cikkajánló