Íme, 2020 legjobb madárfotói!

A természetfotó-pályázatok között akadnak speciálisak, amelyek csak egy-egy állatcsoportot vesznek górcső alá. Ilyen a brit szervezésű Bird Photographer of the Year is, amely kizárólag madarakkal foglalkozik. A nívós nemzetközi fotós versenynek idén is voltak sikeres magyar résztvevői, az ő képeiket, és természetesen 2020 legjobb madárfotóit is megnézheted most anyagunkban.

Fotó:
Majed Alza’abi (kiemelt fotó)
2020. szeptember 1.

A természetfotó-pályázatok között akadnak speciálisak, amelyek csak egy-egy állatcsoportot vesznek górcső alá. Ilyen a brit szervezésű Bird Photographer of the Year is, amely kizárólag madarakkal foglalkozik. A nívós nemzetközi fotós versenynek idén is voltak sikeres magyar résztvevői, az ő képeiket, és természetesen 2020 legjobb madárfotóit is megnézheted most anyagunkban.

2020 egy felejthetetlen év lesz a természetfotó-pályázatok életében is, mert bár mindegyik nívós versenyt meghirdették, a díjkiosztókra idén sok esetben nem kerülhet sor a világban dúló COVID-19-járvány miatt. A 2014-ben, Paul Sterry ötlete alapján alapított Bird Photographer of the Year (BPOTY) nyerteseinek díjait ráadásul mindig egy többnapos fesztivál keretében szokták átadni. Idén 32. alkalommal rendezték volna meg a gyönyörű angliai Rutland Vízi Rezervátumban a Birdfair szervezet fesztiválját, amely egy nemzetközileg is nagyon várt esemény minden évben. A fesztivál a vadon élő madarak sokszínűségére és védelmére szeretné felhívni a figyelmet a világ minden tájáról ide érkező kiállítók, művészek, eszközgyártók, természet- és állatvédelmi szervezetek segítségével. Ezúttal fizikailag ez a rendezvény is elmaradt, viszont virtuálisan megtartották, amelyet ide kattintva akár te is végigjárhatsz.

De térjünk vissza a BPOTY versenyéhez, amely tavaly a magyarok számára különleges eredményt hozott. Ugyanis az akkor 15 éves Koncz-Bisztricz Tamás fotója nyerte az ifjúsági versenyt, így ő lett 2019-ben a világ Legjobb Ifjú Madárfotósa. Tominak egy éve lehetősége volt személyesen is megtapasztalni a rutlandi fesztivált, élményeiről pedig nekünk is beszámolt, amelyet ide kattintva olvashatsz, és a cikkben a tavalyi legjobb madárfotókat is láthatod. Bár idén négy képe is a döntősök közé jutott, sajnos ezúttal nem sikerült megismételnie a tavalyi bravúrt. Azonban legújabb fotóit látva, biztosan fogunk még találkozni a nevével ezen a pályázaton is.

Idén augusztusban a BPOTY szervezői weboldalukon hirdették ki a 2020-as győzteseket, Rob Read társalapító pedig egy videóban fejezte ki sajnálatát, hogy nem tudtak személyesen gratulálni a díjazottaknak. Viszont cserébe a legjobb madárfotók készítőivel egy-egy videós riportot készítettek, amelyben díjazott képeikről mesélhettek. A 2020-as pályázatra beérkező több mint 15 000 kép közül az abszolút győztes fotót a kuvaiti Majed Alza’abi készítette, így ő lett 2020-ban a Világ Legjobb Madárfotósa. A Norvégiában készült End of the Day (A nap vége) című fotóján üstökös kárókatonák láthatóak, ez a kép nyerte egyébként a Legjobb portré kategóriát is.

Érdekesség, hogy a kárókatonafélék családját 2014-ben egy madarak körében végzett alaktani- és DNS-vizsgálat eredményeként kivették a gödényalakúak rendjéből és áthelyezték az újonnan létrehozott szulaalakúak rendjébe. A kárókatonák megítélése hazánkban nem túl kedvező, főként a halastavak gazdálkodóinak okoz gondot az utóbbi pár évtizedben egyre nagyobb számban jelen lévő nagykárókatona-állomány, hiszen ezeknek a madaraknak igen nagy a táplálékigénye és elég hatékony a zsákmányszerző technikájuk is. De hogy a gondot valóban ők okozzák-e, vagy a jelentős számú hazai megjelenésük csak egy következménye a globális éghajlatváltozásnak, az ebből a cikkünkből kiderül, amelyben egy nagyon izgalmas videót is láthattok egy a Tisza-tónál található kárókatona-fiókákkal teli telepről.

Mielőtt mutatnánk a verseny kilenc kategóriájának győzteseit, a legjobb portfólió pár képét, illetve az idei ifjú madárfotós eredményeket, nézzük a sikeresen szereplő magyarok fotóit. Idén sajnos díjat nem sikerült elhozniuk, de hárman is dicséretben részesültek munkájukért.

Kezdjük a hölggyel, Szabó Irmával, akinek egy nagyon izgalmas, levegőből készült fotóját emelték ki. A Krokodilszem című Magyarországon készült képén tőkés récék láthatóak egy kiszáradó félben lévő tónál, a fotó a Madarak a környezetben kategóriában indult.

Szabó Géza Attila Flamingók és dűnék című fotója természetesen nem itthon, hanem Namíbiában készült, és szintén a Madarak a környezetben kategóriában indult.

A harmadik magyar résztvevő, aki dicséretben részesült fotójáért, Kércz Tibor, akit már a Turista Magazin olvasói is jól ismerhetnek, hiszen legutóbbi, természetfotósokat bemutató Fókuszban a természet sorozatunkban vele készítettünk interjút. Tibor hóbaglyot ábrázoló fotója a Kertek és városok madarai kategóriában indult, és szintén nem Magyarországon készült, hanem a kanadai Ontario tartományban.

És most jöjjenek a BPOTY 2020-as évadának legjobb madárfotói, az alábbi képre kattintva az arany, ezüst és bronz helyezést elért képek közül láthatsz jó néhányat, ha az összes díjazott képre és a győztesekkel készült videókra is kíváncsi vagy, látogass el a pályázat oldalára ide kattintva.

Cikkajánló