Invazív lágyszárúakra vadásztak a Pilisben

A lágyszárú inváziós fajok, a japánkeserűfű és a selyemkóró visszaszorításán dolgoztak szeptemberben az erdészek és a természetvédők a Pilisi Parkerdőben.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
wikipedia
123rf.com
2018. október 9.

A lágyszárú inváziós fajok, a japánkeserűfű és a selyemkóró visszaszorításán dolgoztak szeptemberben az erdészek és a természetvédők a Pilisi Parkerdőben.

Az utóbbi időben nemcsak fásszárú (például bálványfa, zöld juhar), hanem újabb lágyszárú fajok is megjelentek a parkerdő térségében, veszélyeztetve az őshonos növénytársulásokat. Ilyenek a különböző japánkeserűfű-fajok és a selyemkóró. Az idegenhonos, Ázsiából vagy Észak-Amerikából származó növényeknek hazánkban gyakorlatilag nincs ellensége, fogyasztója, viszont megfelelőek számukra a termőhelyi viszonyok, ezért különlegesen hatékony szaporodási képességeiknek köszönhetően hamar eluralkodnak egy-egy területen.

 

Japánkeserűfű


A japánkeserűfű-fajok rendkívül gyors növekedésre képesek: egy vegetációs időszak alatt akár 2-4 méteres hajtásokat képeznek. Nemcsak gyorsan nőnek, hanem hasonló ütemben terjeszkednek is: sarjadzásra képes gyökereikből az anyanövénytől akár 10-20 méter távolságra nőnek ki az új hajtások, miközben már 1 centiméteres gyökér- vagy szárdarabjaik is képesek új növénykolóniát létrehozni. Az ember mellett gyakran a patak- és folyóvizek terjesztik, amik messzire szállítják életképes részeit.

 

Selyemkóró


Visegrádon az Apátkúti-völgyben és a Fekete-hegyen, Pilismarót térségében pedig az ún. horrmanni út mellett visszavágták az inváziós növényeket, majd a tövekbe egyenként vegyszert injektáltak. A selyemkórónál a leveleken keresztül felszívódó anyagot használtak.


A szakemberek az idei kezeléseket sikeresnek értékelik, de a fajok teljes kiirtása sajnos nehezen kivitelezhető, a helyi lakosság közreműködésére is szükség lenne. A legtöbb inváziós faj ugyanis emberi közreműködéssel, kertekből kivadulva vagy zöld hulladékkal kerül a védett területre.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Rakéták a Pilisben

Élménysűrítő lejtőzés panorámákkal

Rejtélyes gyilkosságok emlékei a Pilisben

Kiraboltak egy vándorsólyomfészket a Pilisben

Megviselte a tél a pilisi békákat

Cikkajánló