Ismert természetvédő a Bükkben meglőtt férfi

A PET Kupa környezetvédelmi mozgalom egyik jól ismert aktivistáját érte vadászbaleset múlt pénteken. A férfit a combján találták el, több műtéten már túl van, és jelenleg is az egri kórház intenzív osztályán ápolják.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
PET Kupa környezetvédelmi mozgalom
2024. február 9.

A PET Kupa környezetvédelmi mozgalom egyik jól ismert aktivistáját érte vadászbaleset múlt pénteken. A férfit a combján találták el, több műtéten már túl van, és jelenleg is az egri kórház intenzív osztályán ápolják.

Február másodikán egy 58 éves debreceni férfi – egyéni vadászat közben – megsebesített egy 40 körüli, a környéken túrázó férfit Bükkzsérc közelében. A mezőkövesdi rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást az ügyben, amelynek részleteiről egyelőre nem nyilatkoztak, annyit azonban tudni lehet, hogy a vadász nem volt ittas állapotban, volt engedélye, és a helyi vadásztársaság vadászati naplójába is bejegyezte a tevékenységét.

Az ügy – érthető okokból – nagy port kavart, és különösen érzékenyen érintette a PET Kupa környezetvédelmi mozgalom több ezer fős közösségét, mivel az egyik önkéntesükről van szó. A PET Kupások szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményéből az derül ki, hogy a meglőtt férfi, „a környezettudományok doktora, természetvédelmi szakember, végzett folyómentő, a kiskörei Folyómentő Központ vezetője, ideje kisebb részét nemzeti parkok, védett területek élővilágának felmérésével tölti, nagyobb részét pedig a Tisza és árterének megtisztításával”.

A közleményből az is kiderül, hogy a vadász az autójából sütötte el a fegyverét, mert szarvasnak vélte a túrázót, akire még több műtét és hosszú lábadozási idő vár, ugyanis szilánkosra törte a combcsontját a lövedék.

A PET Kupások azért is tartják aggasztónak a mostani estet, mert az önkénteseik „rügyfakadás előtt – januártól márciusig – járják a Tisza, Bodrog, Maros ártéri erdejeit, monitoringozzák a területet, letérnek a kijelölt útról és bemásznak a bokrok alá hulladék után kutatva”, így jogosan merül fel bennük az a kérdés, hogy mi garantálja azt, hogy a jövőben ilyen ne forduljon elő?

Kötelességünknek érezzük, hogy tiltakozásunknak adjunk hangot a felelőtlen fegyverhasználat miatt! Szeretnénk leszögezni, hogy nem a vadászat, mint szabályozott tevékenység ellen emelünk szót, hanem azokkal szemben, akik a jogszabályokat figyelmen kívül hagyva, mások testi épségét veszélyeztetik.

Hisszük, hogy mindenki célja – úgy a vadászoké, mint a természetjáróké –, hogy a vadászbalesetek száma nulla legyen. Ezért tisztelettel arra szólítjuk fel a vadásztársadalmat, hogy körültekintőbben járjanak el tevékenységük végzése közben! Az erdő egy olyan kincs, ami mindannyiunké. A természetjáróké, a vadaké és a vadászoké is. Kérjük, hogy induljon be egy olyan folyamat, melynek a végén mindannyian együtt élvezhetjük az erdőt, a jó levegőt, a természetet.” – olvasható a PET Kupa környezetvédelmi mozgalom közleményében.


Cikkajánló