Ismét akcióba lendülnek a magyar hegymászók

Klein Dávid a 8027 méteres Sisapangma, Varga Csaba pedig a 8586 méteres Kancsendzönga oxigénpalack nélküli megmászására készül.

Szerző:
MTI
Fotó:
MTI
wikipedia
everestexpedicio.hu
2018. február 16.

Klein Dávid a 8027 méteres Sisapangma, Varga Csaba pedig a 8586 méteres Kancsendzönga oxigénpalack nélküli megmászására készül.

A Himalája Koronája program lényege, hogy a Föld minden 8000 méter feletti hegycsúcsára feljusson magyar állampolgárságú hegymászó - ennek teljesítésére csaknem három évtizeddel ezelőtt vállalkozott a magyar hegymászás. A tizennégy nyolcezresből már csak a Sisapangma, a K2 és a Mount Everest hiányzik.

 


Varga Csaba nagyváradi hegymászó a Kalifa Himalája Expedíció 2018 expedíció során a Kancsendzönga hegycsúcsot hódítja meg Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére, akik öt éve tűntek el tragikus körülmények között a mászás utáni ereszkedés közben. A hegymászó áprilisban indul és május közepén-végén tér vissza.

 


Klein Dávid az előzetes tervektől eltérően Suhajda Szilárd hegymászótársa nélkül indul a Kalifa Himalája Expedícióra. Klein Dávid kiemelte, hogy a Himalájában fekvő Sisapangma főcsúcsra eddig egyetlen magyar állampolgárságú hegymászó sem jutott fel, csak az előcsúcsot sikerült meghódítani. A hegy normál útvonala technikailag csak közepesen nehéz, a mászást mégis nehézzé és kockázatossá teszi az előcsúcsról a főcsúcsra átvezető hógerinc. A hegymászó ezért nem a normál útvonalat, hanem az úgynevezett Inaki útvonalat is lehetséges útiránynak tartja - ezt a helyszínen dönti majd el az időjárási viszonyokat figyelembe véve. A tervek szerint március végén repül Nepálba, és nagyjából két hónapos mászás után indul neki a csúcstámadásnak.


Miután kiderült, hogy Suhajda Szilárd nélkül kell megmásznia a hegyet, Klein társakat keresett maga mellé. Egy ötfős nemzetközi csapat jött össze, akik közül három hegymászóval együtt állt az Annapurna csúcsán.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Klein Dávid feladta az Everest megmászását

Újabb magyar expedíció indul az Everestre

A K2 megmászására készül Klein Dávid és Suhajda Szilárd

 

Cikkajánló