Ismét csak a természetjárásról szólt a Gerecse50

Bár a tavalyihoz képest most kicsit hűvösebb volt az idő, és helyenként kissé az eső is szemerkélt, a Gerecse 50 megint remek hangulatban telt, annál is inkább, mert a szervezők a teljesítménytúra gördülékenysége érdekében idén több dolgon csiszoltak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
2017. április 15.

Bár a tavalyihoz képest most kicsit hűvösebb volt az idő, és helyenként kissé az eső is szemerkélt, a Gerecse 50 megint remek hangulatban telt, annál is inkább, mert a szervezők a teljesítménytúra gördülékenysége érdekében idén több dolgon csiszoltak.

Az 1982 óta megrendezett teljesítménytúra egyre nagyobb népszerűségnek örvend: amíg nem vezettek be korlátozást, a részvételi létszám évről évre csak nőtt. Tavaly már több mint tízezren indultak, a rendezők ezért úgy határoztak, hogy a természet védelme és a rajtoltatás gyorsasága érdekében idén 8000 főben maximálizálják a résztvevők számát.

 


A másik nagy változás a tavalyi évhez képest, hogy a helyszínen nem, csak online lehetett nevezni, és ez is sokat hozzáadott a túra gördülékeny lebonyolításához. Az indulóktól rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, hiszen most alig kellett sorban állniuk a rajtnál. Ebben az évben az 50 km-es távnak 2099-en, a 30 km-esnek 860-an, a 20-asnak 2004-en, míg a 10-esnek 1102-en vágtak neki.

 


A fő szervezők idén is a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége (KEM SZÖSZ) és a Magyar Természetjáró Szövetség voltak összesen 150 önkéntessel, de szintén részt vett a rendezésben a Tatabányai Városi Szabadidősport Szövetség, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata pedig többek között a rajt-/célhelyszínt biztosította a rendezvényhez.

 


Idén sokan családi programként, gyerekekkel vágtak neki a túrának és rengeteg baráti társaság indult, így összeségében elmondható, hogy egyre több fiatalt szólít meg a rendezvény. Sokan most próbálták ki magukat először a Gerecse 50-en, és olyan is szép számmal akadt, akinek ez volt élete első teljesítménytúrája.

 


A legelső teljesítő már 10 óra után pár perccel megérkezett, a 30 km-es távot futotta végig. Ezután nem sokkal, fél 11-kor jött meg az első futó az 50 km-es távról. A visszaérkezők száma dél körül kezdett növekedni, délután 2 órára a túrázók harmada célba ért, fél 5-kor pedig már csak 1500-an voltak a terepen. Az oklevél és a kitűző mellé Turista Magazint kaptak a teljesítők, aki pedig visszahozta a túra elején osztott ásványvíz üres palackját, egy túrórudit is bezsebelhetett.

 


„Tavaly átléptünk egy olyan kritikus pontot a 10 000 résztvevővel, amit egyrészt nehezen lehet kezelni, másrészt a természetnek sem tesz jót, például sokat szemeteltek. Nagyjából hatezren indultak el idén - úgy mondanám, hogy rekord nélkül is nagyon elégedettek vagyunk. Így tudjuk biztosítani az élményteli túrázást, ami tavaly kicsit elveszett a tömeg miatt a túra első szakaszán. A technika is ragyogóan működött most, négy perc alatt négyszázan tudtak elindulni. Rekordot sosem akartunk dönteni, az első a természetvédelem és a turisták érdeke. Meg kell őrizni a természetjárás örömét, az szolgálja igazán az egészséget” - foglalta össze az idei tapasztalatokat Horváth Zoltán, a Gerecse 50 létrehozója, főrendezője, a KEM SZÖSZ elnöke.

 


Németh Csaba, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai vezetője szerint mindenki jól érezhette magát a teljesítménytúrán: „Az elmúlt öt év tapasztalata erre a rendezvényre már teljesen leülepedett és kikristályosodott. Tanultunk az eddigi hibákból. Idén mindenki akadály nélkül tudott elindulni és célba érkezni, az összes szolgáltatás és a rendezőgárda is a helyén volt.”

 

 

 

A Gerecse 50 útvonalai
  • 50-es táv: Tatabánya, Jubileum park - János-forrás - Baji vh. - Tardos - Pusztamarót - Héreg - Bánya-hegy - Koldusszállás - Kisréti vh. - Panoráma út - Turul - Tatabánya, Jubileum park
     
  • 30-as táv: Tatabánya, Jubileum park - János forrás - Pusztatemplom - Baj - Tata - Tatabánya Kertváros - Tatabánya, Jubileum park
     
  • 20-as táv: Tatabánya, Jubileum park - János forrás - Vaskapu - Vértestolna - Turul - Tatabánya, Jubileum park
     
  • 10-es táv: Tatabánya, Jubileum park - János forrás - Turul - Tatabánya, Jubileum park
 
 

 Videós összefoglalónkat itt nézheted meg.

Cikkajánló