Ismét medvét láttak Nógrád megyében

Csütörtökön kora este az erdőből tartott hazafelé kerékpárján egy szentei hölgy, amikor észrevette a medvét egy földút közepén. Idén ez már a sokadik medveészlelés Nógrádban.

Szerző:
TM/ nool.hu
Fotó:
Adobe Stock
2020. szeptember 11.

Csütörtökön kora este az erdőből tartott hazafelé kerékpárján egy szentei hölgy, amikor észrevette a medvét egy földút közepén. Idén ez már a sokadik medveészlelés Nógrádban.

Saliga Zsófia először kutyának hitte az állatot, mondta a nool.hu-nak. Nagyjából 30-40 méterre lehetett tőle, amikor már tudta, hogy nem kutyát lát, hanem egy medvét. „Azt hallottam, hogy ilyenkor mozdulatlanul kell maradni és nem szabad neki hátat fordítani. Újabb perc elteltével úgy döntöttem, hogy nem várok tovább és hátrafelé lépkedve, lassan elkezdtem távolodni tőle. Amikor már nem láttam őt a fáktól, másik úton tekertem haza” – mesélte a Nógrád megyei hírportálnak.

A megyében idén ez már a sokadik medveészlelés. Április közepén, a nyikom-bérci Gortva birtok közelében készült vadkamera felvétel egy anyamedvéről és bocsairól, egy hónappal később pedig feltehetőleg ugyanezt a medvecsaládot látták Etes és Ságújfalu között. Június végén Érsekvadkert közelében fotóztak le egy barnamedvét, júliusban pedig Szanda bánya területén bukkantak egy medve lábnyomára.

A megszaporodó medveészlelésekkel mi is többször foglalkoztunk. A Turista Magazin szeptemberi számában Bakó Botonddal a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferensével készítettünk interjút, akivel többek között arról beszélgettünk, mi lehet annak az oka, hogy idén megszaporodtak a kóborló medvék az északi országrészben. Bakó Botond beszélt arról is, hogy a nemzetipark-igazgatóság szakemberei minden egyes bejelentést a helyszínen vizsgálnak meg, és mind a környékbeli lakókat, mind a gazdálkodókat segítik abban, hogy konfliktusmentes lehessen a medvékkel való együttélés.

Hogy mit kell tenni, hogyan kell viselkedni, ha medvével találkozunk, azzal kapcsolatban érdemes elolvasni a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tanácsait, amelyeket ide kattintva lehet megtalálni.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága kéri, ha valaki medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne, elsőként a +36 30 861 38 08-as ügyeleti számot hívja.

Cikkajánló