Itt a tavasz: nemcsak a rovarok, de új rovarszállók is megjelentek a Hegyvidéken

A szorgos rovarok megsegítése mellett figyelemfelhívási céllal két új rovarszállót is telepített a beporzóbarát Hegyvidéki Önkormányzat a fővárosban.

Szöveg és fotó:
2021. március 29.

A szorgos rovarok megsegítése mellett figyelemfelhívási céllal két új rovarszállót is telepített a beporzóbarát Hegyvidéki Önkormányzat a fővárosban.

Köztudott, hogy a rovarok által biztosított számos ökoszisztéma-szolgáltatás egyike, a beporzás hatalmas hatással van az emberi létre, hiszen az emberiség által megtermelt növények mintegy ¾-e függ a beporzástól. A rovarok száma azonban sajnálatosan csökken, amelyben kiemelt szerepe van az ember fokozott természetátalakító tevékenységének, különösen a mezőgazdasági vegyszerek intenzív használatának és a természetes élőhelyek megszűnésének.


Talán elsőre meglepő, de a városi tér kifejezetten kedvező a beporzó rovarok számára, hiszen a kertekben és erkélyeken ültetett növények, no és az adott esetben akár nagyon is jelentős városi faállomány kifejezetten változatos összetételű, ellenben vegyszerektől jórészt mentes. Rovarszállók telepítésével ezért nagyon is sokat tehetünk beporzó barátaink megsegítésének érdekében, s mielőtt bárki azt gondolná: nem, a különböző vadméhek nem fognak nyári délutánokon a kertben terített asztal körül ólálkodni, lényegében észre sem fogjuk őket venni. A rovarok a számukra kialakított helyet bölcsőnek, valamint pihenő- és telelőhelynek fogják használni.

Ha bárkinek kedve támadna saját rovarszállót "üzemeltetni", akkor legjobb, ha megnézi az alábbi rövid videót, amelyben dr. Vásárhelyi Tamás, biológus és múzeumpedagógus a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület munkatársa mutatja be annak fortélyait.

Mivel részben a figyelemfelhívás volt a cél, a két új rovarszállót a Hegyvidéki Kulturális Szalon kertjében, valamint a Szent Orbán téren állították fel. Az akcióban a Magyar Környezeti Nevelés Egyesület Beporzók munkacsoportja, valamint a Hegyvidéki Zöld Iroda közreműködött.

Cikkajánló