Itt a Turista Magazin legújabb nyári száma

Első nyári számunkban többek között a várakat, kastélyokat bemutató História rovatunk legjobb célpontjaiból válogattunk, jártunk a Mecsek ismert és kevésbé ismert vidékein, és két keréken felfedeztük a Balaton-felvidék látványos panorámakörútját is.

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
2020. május 29.

Első nyári számunkban többek között a várakat, kastélyokat bemutató História rovatunk legjobb célpontjaiból válogattunk, jártunk a Mecsek ismert és kevésbé ismert vidékein, és két keréken felfedeztük a Balaton-felvidék látványos panorámakörútját is.

Bár a SARS-CoV-2 még itt van köztünk, a járvány elharapódzását egyelőre sikerült meggátolni hazánkban. A legtöbb korlátozást országos szinten feloldották. Elérkezettnek tűnik az idő, hogy kiadósakat túrázzunk, országot járjunk. Persze csak ésszel, fokozott óvatossággal, nem hűbelebalázs módjára.

Mi most Túrapraktika rovatunkban az előkészületekben, a túrafelszerelés összeállításában szeretnénk elsősorban a kezdőknek és a kevésbé rutinosaknak segítséget nyújtani, hogy ne egy felesleges cuccokkal teletömött, hanem egy okosan összepakolt, minden szükségeset tartalmazó hátizsákkal vághassanak bele a nyári túrakalandokba.

A História rovatunk ezúttal rendhagyó formában jelentkezik. Ahelyett, hogy egy konkrét kastélyt, várat mutatnánk be, most visszatekintünk a rovat elmúlt öt évnyi „termésére”, amelyből kiválasztottuk a szerkesztőség tíz kedvenc históriáját.

A Messzelátóban Veszprémbe látogattunk el, ahol a város egyik legnagyobb parkját egy különleges építmény koronázza. És hogy mi köze a remek panorámát nyújtó Jutas vitéz kilátónak a Fibonacci-számsorhoz és a Tejútrendszerhez, az cikkünkből kiderül.

Jártunk a Mecsekben is, ahol egy érintőpontos túramozgalom kapcsán e varázslatos hegység esszenciáját mutatjuk be, és a közel 30 helyszínt felkereső tematikus túraútvonalon a vidék ismert és rejtett értékeit is felfedezhetjük.

A Tudástárban többek között annak is utánajártunk, hogy mi köze van a klímaváltozásnak és az erdőirtásoknak a járványok kialakulásához? Miért lép át egy vírus állatról emberre? Vajon lehetséges a járványok előrejelzése? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk dr. Molnár Orsolya evolúcióbiológussal.

A bringásoknak is van egy klassz tippünk: a megunhatatlan Balaton-felvidék. Hiszen a strandoktól eltávolodva bármelyik évszakban lehet egy jót bringázni Keszthelytől Fűzfőig szinte akárhol, ráadásul az aszfaltutakat elhagyva is csábító lehetőségek várják a bicikliseket.

A természetfotósokat bemutató sorozatunkban megismerhetitek Kércz Tibort, a „fehér vadon” sokszoros nemzetközi díjnyertes fotósát.

Magazinunk júniusi számában olvashattok még a Nógrád–Gömöri-bazaltvidék Szlovákiába átnyúló páratlan látnivalóiról, egy különleges kéktúra-teljesítőről, a kora tavaszi vadzöldségekről, a titokzatos éji vadászról, a lappantyúról, valamint a hazai repüléstörténet egy 1931-ben történt fontos és dicsőséges eseményéről.

A JÚNIUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.

Vigyázzunk egymásra a természetben is!

A koronavírus miatti kijárási korlátozásokat május 4-től vidéken, majd május 18-tól Budapesten és Pest megyében is enyhítették. Ezt kihasználva célszerű is minél több időt a szabad levegőn tölteni, de mindannyiunk biztonsága érdekében továbbra is be kell, illetve be érdemes tartani bizonyos rendszabályokat. Kerüld a zsúfolt helyeket, lehetőleg ne tömegközlekedéssel, hanem autóval vagy kerékpárral menj, a természetben is tartsd mindenkitől a 1,5 méteres távolságot, és ne feledd, hogy a 65 évesnél idősebbeknek a saját biztonságuk érdekében még jobb otthon maradniuk. Mi addig is igyekszünk minél több tippet adni a kevésbé felkapott kirándulóhelyekről, amíg teljesen helyreáll a rend. Jó túrázást!

Cikkajánló