Itt az északi fény szezonja, íme, öt érdekesség róla

Milyen magasan keletkezik sarki fény? Mekkora a kiterjedése? Látható-e Magyarországon? Mindez kiderül a cikkünkből.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
NASA (borítókép)
Forrás:
Időkép
Wikipédia
npr.org
2021. augusztus 30.

Milyen magasan keletkezik sarki fény? Mekkora a kiterjedése? Látható-e Magyarországon? Mindez kiderül a cikkünkből.

A napokban még Skóciában is el lehet csípni az aurora borealis-t. Idén nagyon korán, augusztus 27-én már több helyen felbukkant, holott általában csak ősz végétől jellemző.

„Az aurora borealis néven is ismert jelenség akkor fordul elő, amikor a napkitörés áthatol a Föld mágneses mezején, és töltött részecskéket juttat a légkörünket alkotó atomokba és molekulákba. A színes fények, amelyeket megfigyelhetünk, valójában a részecskék és atomok ütközése révén jönnek létre” – írja az Időkép a weboldalán.

Az alábbi képek Skóciában készültek péntekről szombatra virradó éjszaka:

Tudtad?

1. Sarki fény nem csak a Föld északi, hanem a déli féltekén is ugyanúgy látható, leggyakrabban késő ősztől tavaszig, de az év bármelyik napján és a nap bármelyik szakában van esély a felbukkanására.

2. Nagyon ritkán Magyarországon is megfigyelhető sarki fény, legutóbb ilyenre 2015-ben volt példa.

A jelenség a nagyon erős napszélnek volt köszönhető.

3. Milyen magasan van a sarki fény és mekkora a kiterjedése? Egy átfogó kutatás szerint a felszín felett 90 és 150 km-rel alakul ki, és néha több mint 1000 km-re is elnyúlik. Zöld szín általában 240 km-es magasságban keletkezik, a vörös efölött, a kék általában 100 km alatt jön létre, a lila pedig fölötte – olvasható a Wikipédián. A leggyakoribb a világos zöld és a lila.

4. Nem csak a Földön létezik sarki fény, megfigyelték más mágneses bolygóknál és holdaknál is, például a Jupiteren, a Maron, a Szaturnuszon, az Uránuszon és a Neptunuszon, illetve a Jupiter Io és Ganymedes nevű holdjain. A Naprendszeren kívül is érzékeltek már sarki fényt.

5. A sarki fénynek egyes kutatások (és megfigyelések) szerint hangja is van, a legtöbben recsegésről vagy csattanásról számolnak be.

Cikkajánló