Itt nézheted meg Európa egyik legritkább virágát

A megújult tanösvény nem máshol, mint a Kiskunmajsa-Bodoglár környéki homokbuckások területén található, és immár megújult információs táblákkal, meg persze virágzó tartós szegfűkkel várja a látogatókat.

Szerző:
knp.nemzetipark.gov
Fotó:
www.knp.nemzetipark.gov.hu
2018. június 14.

A megújult tanösvény nem máshol, mint a Kiskunmajsa-Bodoglár környéki homokbuckások területén található, és immár megújult információs táblákkal, meg persze virágzó tartós szegfűkkel várja a látogatókat.

Az egykilométeres tanösvény Bodoglár és Tázlár között félúton helyezkedik el. Végigjárva megismerkedhetsz az egyedül Magyarországon előforduló tartós szegfűvel (Dianthus diutinus Kit.). Májustól októberig érdemes ellátogatnod ide, hogy megcsodálhasd az éppen nyíló virágokat. A megfakult és részben elavult információs táblákat most cserélték ki és újították meg.

 


A tanösvény részeként a homokfelszín és a növényvilág védelme érdekében 500 méter hosszúságban pallósor épült ki. Ezen juthatsz el a buckatetőn lévő megfigyelőtoronyig, ahonnan borókás-nyáras ligeteket, lankás homokbuckákat és galagonyákat lehet szemügyre venni. Ezután telepített fenyőültetvényen sétálhatsz keresztül, egészen a hátsó pallósorig, ahonnan lépcsőkön juthatsz fel a hátsó kilátóhoz. Itt körös-körül tartós szegfűk sorakoznak.


Kilenc, most kicserélt információs tábla segítségével a látogatók nemcsak a tartós szegfűvel és élőhelyével, hanem a fennmaradását veszélyeztető legfontosabb tényezőkkel és a védelme érdekében tett természetvédelmi tevékenységekkel is megismerkedhetnek - írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság az oldalán

 


Tartós szegfűvel egyébként a Duna-Tisza közén mindössze 10 helyen találkozhatsz. A növény természetvédelmi helyzetének javításán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Szegedi Tudományegyetem és Kiskunmajsa önkormányzata dolgozott 2006 és 2011 között, egy uniós természetvédelmi projekt keretein belül.


A tanösvény szabadon látogatható. Megközelítése: a Soltvadkert-Kiskunmajsa közötti közúton, Tázlár és Bodoglár települések között, a 16,3 km szelvénynél, a táblával megjelölt földútnál kell betérni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Már Miskolcon is van szívbarát tanösvény

Tanösvényen sétálhatod körbe a pátyi tavat

Budapest tele van természeti kincsekkel

Cikkajánló