Jelentős a jégkár hegyvidékeinkben

A Főváros környékén az alacsonyabban fekvő területeken szerda reggelre olvadás tapasztalható, magasabban azonban továbbra is tartja magát a jég, ezért még hétvégén is érvényben lesz az erdőlátogatási tilalom a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység, valamint a Gödöllői-dombság erdeiben. A Pilisi Parkerdő Zrt. területén 20 ezer hektár erdőt érintett a jegesedés, a károk pontos felmérésére az erdészeti utak járhatóvá tételét követően a következő napokban, hetekben kerülhet sor.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt. - Turista Magazin
Fotó:
MTI Fotó: Marjai János
Parkerdo.hu
VeszprémBer Zrt.
2014. december 5.

A Főváros környékén az alacsonyabban fekvő területeken szerda reggelre olvadás tapasztalható, magasabban azonban továbbra is tartja magát a jég, ezért még hétvégén is érvényben lesz az erdőlátogatási tilalom a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység, valamint a Gödöllői-dombság erdeiben. A Pilisi Parkerdő Zrt. területén 20 ezer hektár erdőt érintett a jegesedés, a károk pontos felmérésére az erdészeti utak járhatóvá tételét követően a következő napokban, hetekben kerülhet sor.

Kedden a Pilisi Parkerdő Zrt. 100 munkatársa 25 gépjárművel és munkagéppel segítette a katasztrófavédelem munkáját Budapesten és Pest megyében, közösen szabadították fel a közutakat, biztosították az elzárt területek megközelíthetőségét. A Parkerdő szakemberei a mai naptól kezdik meg az erdészeti utak megtisztítását, majd az erdőterületeken a pontos és részletes kárfelmérést.

 

 

Fakivágások a Budakeszi úton

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. által gondozott erdőterületnek mintegy harmadán, összesen 20 ezer hektáron alakult ki jegesedés a vasárnaptól keddig tartó időszakban. A következő napokban, hetekben derül ki, hogy a 20 ezer hektár erdő mekkora része tudja kiheverni a károkat, és mekkora területen lesz szükség a sérült fák esetleges további letermelésére, és azt követően újraerdősítésre; a jég okozta anyagi veszteség is ennek tükrében válik felmérhetővé. Az erdei utak, turistautak járhatóvá tétele akár több hetet, a teljes kárfelszámolás akár további hónapokat igényel az erdőterületen.

 

 

A budai gyermekvasút is üzemszünetre kényszerült

 

Bár ma reggelre az alacsonyabb régiókban olvadást tapasztalhatunk, a magasabban fekvő területek továbbra is jég alatt vannak, az olvadás során pedig a lehulló jégdarabok jelentenek veszélyt, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. a teljes erdőlátogatási tilalmat továbbra is érvényben tartja a Budai-hegységben, Pilisben, Visegrádi-hegységben és Gödöllői-dombságban. Fenti területeken a jégkárral érintett erdők látogatása életveszélyes. Több közút is zárva van a térségben, ezért a Parkerdő mindenkit arra kér, hogy útnak indulás előtt tájékozódjon a közlekedési lehetőségekről. Továbbra is zárva tart a Budakeszi Vadaspark és a Gödöllői Arborétum is.

 

 

Tudomást szereztünk arról is, hogy katasztrófális károkat szenvedett a Gerecse erdősége is, ahol rengeteg fa kidőlt, többnek sérült a koronája. A kidőlt fák rázuhantak a szomszédos fákra, azokban is súlyos károkat okoztak.

 

A Mátrában, Galyatetőn is nagy pusztítást vitt véghez a jég. A települést a kidőlt fák elzárták a külvilágtól, sokan ragadtak fent a hegyen. Az épülő Turistacentrumban is keletkeztek károk, de a közelmúltban elkészült, átadás előtt álló kilátó kiállta az ónos eső okozta extrém terhelést is.

 


Hatalmas ágak törtek le a fákról Galyatetőn

 Az épülő Turistacentrumra zuhant ágak
 

 

 

Hétvégére is érvényben marad a látogatási tilalom
A Pilisi Parkerdő Zrt. területén, a magasabban fekvő régiókban fennálló balesetveszélyes helyzet miatt a hétvégén is érvényben marad a látogatási tilalom a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység és a

Gödöllői-dombság erdeiben.

 

Bár a jég csütörtök folyamán leolvadt a fákról, az érintett területen mindenütt fennakadt ágak, félig kidőlt és törött fák okoznak balesetveszélyt, a turista- és erdészeti utak a rájuk hullott ágak miatt gyalogosan is járhatatlanok.

 

A turistautak nyomvonala nehezen követhető, a jelzett fák sok helyen kidőltek, így nagy az eltévedés veszélye. Különösen veszélyes Dobogókő és a Pilis-tető térsége, a Prédikálószék, Vadálló-kövek, a Rám-szakadék, a Pap-rét és a Vöröskő környéke, a Budai-hegységben a János-hegy, Normafa, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térsége, a valkói Erzsébet-pihenő. Nem látogathatók a Pilis-tetői Boldog Özséb- és a Nagy-kopaszi Csergezán Pál-kilátók, továbbá a Nagy- és Kis-Hárs-hegy és a Látó-hegy kilátói. A  kerékpározásra használt pilisi erdészeti utak járhatatlanok. Nem használható a Lajos-forráshoz vezető útszakasz. Zárva tart a Gödöllői Arborétum és a Fekete-hegyi Kulcsosház. A Budakeszi Vadaspark a jégkárral érintett terület alsó határán fekszik, ezért ott a kármentesítést a héten befejezik, a Vadaspark a szombati napon már nyitva tart, megközelítését azonban csak az aszfaltos bekötőúton javasoljuk. A Vadaspark állatállománya nem sérült, az állatok ellátását kisebb nehézségek árán, de egész héten folyamatosan biztosítani tudták a szakemberek.

 

<iframe width="650" height="366" src="//www.youtube-nocookie.com/embed/ck0I-7NjFXM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. ezúton is szeretne köszönetet mondani a folyamatosan érkező önkéntes munka felajánlásokért. Az időjárási katasztrófa következményei mellett nagyszerű tudni, milyen sok civil érzi magáénak az erdőt, milyen sok ember hajlandó szabadidejéből az erdőre áldozni.

 

Jelenleg az erdőkben uralkodó állapotok nem teszik lehetővé, hogy szakértelem és megfelelő védőfelszerelés nélkül bárki részt vegyen a munkálatokban, ezért a jelentkezők türelmét kérjük.

 

A Parkerdő az önkéntesek számára civil szervezetek bevonásával a későbbiekben szervezi meg a csatlakozás lehetőségét. Kérjük, szervezett keretek nélkül, önállóan, a szakemberek által végzett veszélymentesítés előtt senki ne induljon az erdei utak megtisztítására!

 

A csütörtöki napra a legtöbb közutat sikerült járhatóvá tenni, így a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei megkezdhették az erdei utakon a vészhelyzet elhárítását és az erdei károk felmérését. Az anyagi kár nagysága még mindig nem becsülhető, az érintett terület feltárásához még hosszabb időre van szükség. A kár nagyságát a faállomány károsodásának mértéke, az erdei berendezésekben (tanösvényekben, esőbeállókban, pihenőhelyekben, kerítésekben) keletkezett károk mértéke és a szükséges helyreállítási munkák költsége fogja meghatározni. Az utak megtisztítása után megkezdődik a sérült faanyag elszállítása az erdőből. Több helyen szükség lesz a koronájukat teljesen elvesztett, életképtelenné vált vagy derékban kettétört fák kitermelésére. Ez a munka várhatóan további hónapokat vesz igénybe. Az erdőterület

járhatóságának mihamarabbi biztosítása érdekében a Pilisi Parkerdő folyamatosan végzi a kármentesítést, várhatóan a nyári időszakban is szükség lesz a munkavégzésre. Helyenként új erdősítésekre is szükség lehet, ezt a sérült faanyag eltávolítása után az erdészeti hatóság szakembereivel közösen határozzák majd meg a Parkerdőben.

 

Bár a jégkár nem ismeretlen fogalom az erdőgazdálkodásban, és a főváros környéki erdőket legutóbb 2004-ben, illetve 2011-ben érte erős jégtörés, ilyen mértékű károsításra több évtizede nem volt példa. A jég súlya teljesen egészséges, fiatal és középkorú erdőket, fákat tört össze a jégkárral érintett teljes területen.

 

Ritkán írunk nektek ilyesmit, de most testi épségetek érdekében kérjük NE MENJETEK TÚRÁZNI az érintett erdőkbe, vegyétek komolyan a látogatási tilalmakat!

 

Cikkajánló