Jön a Nemzeti Parkok Hete

Színes programokkal várják a természet iránt érdeklődőket a nemzetipark-igazgatóságok május 29. és június 4. között.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina (Kiemelt kép)
Forrás:
magyarnemzetiparkok.hu
2023. május 26.

Színes programokkal várják a természet iránt érdeklődőket a nemzetipark-igazgatóságok május 29. és június 4. között.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozatra idén tizenhetedik alkalommal kerül sor. Országszerte kalandtúrák és családi programok várják az érdeklődőket földön és vízen, ingyenesen vagy kedvezményes áron. Részletes programot ide kattintva találsz, az alábbiakban mi is ezekből szemezgetünk.

A hazai nemzeti parkok standjaival egyébként már a nyitóhétvégén, azaz május 26. és 29. között találkozhatsz Balatonfüreden, a Tagore sétányon.

És most jöjjön néhány program a színes kínálatból:

Szibériainőszirom-túra az Aggteleki Nemzeti Parkban

A június 4-ei túrát a Környezetvédelmi Világnap jegyében rendezi meg a nemzetipark-igazgatóság. Vallják, hogy ideje gátat szabni a természeti élőhelyek átalakításának, a vegyszerhasználatnak, a hulladékszennyezésnek, a túlfogyasztásnak és a túlterjeszkedésnek. Egyre kevesebb van láprétekből és vizes élőhelyekből, így szibériai nősziromból is. Ezt a fajt mutatják be a 3 kilométeres séta során.

Ne felejts el előre jelentkezni, részletek itt.

Magyar Pásztorkutyás Hétvége Salföldön

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban több helyszínt látogathatsz kedvezményesen, például a Lóczy-barlang Látogatóközpont és a Hegyestű Geológiai bemutatóhelyet, a Salföldi Majorban pedig pásztorkutyás bemutató vár június 3-án. Egy működő gazdaság életével és őshonos magyar háziállatfajtákkal, rackajuhhal, mangalicával, szürkemarhával, és persze pulival, pumival és mudival ismerkedhetsz a helyszínen. Bővebben itt.

Extrém overálos barlangtúra a Létrási-vizesbarlangban

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetett túrái közül is érdemes válogatni. Mi most egy igazán izgalmas programot ajánlunk, kizárólag bevállalósoknak. Ha elég sportos vagy, és érzed magadban a bugit, június 3-án lehetőséged van meglátogatni egy fokozottan védett, lezárt cseppkőbarlangot a Bükk-fennsíkon. A nemzetipark-igazgatóság figyelmeztet: „Egyes szakaszok leküzdése barlangi tapasztalatok nélkül nagy lelkierőt és megfelelő fizikai felkészülést követel meg.” A részleteket itt keresd.

Szakvezetéses túra a Szársomlyóra

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság két Szársomlyó-túrát is tart, az egyiket május 31-én, a másikat pedig június 4-én. A hegy azért különleges, mert nagyon sajátos mikroklimatikus viszonyok uralkodnak rajta, és botanikai ritkaságok élőhelye. 75 védett növénynek ad otthont, amiből 4-gyel nem találkozhatunk máshol hazánkban. Bővebb infó ide kattintva.

Nyomozás a Sas-hegyen

Rendhagyó programmal várják a családokat a Sas-hegy Természetvédelmi Területen és Látogatóközpontban: nyomozós játékra invitálják a látogatókat, melynek során a Sas-hegy egyik titkára derül fény. Lesznek vezetéses tanösvénytúrák is. További információ itt.

A Magyar Nemzeti Parkok Hetének teljes programkínálatát ide kattintva találjátok.

Cikkajánló