Jövőre indul a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Program

A fenntartható fejlődéshez szükséges környezeti feltételek biztosítása a cél.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Gulyás Attila
Sam Greenhalgh
2013. november 18.

A fenntartható fejlődéshez szükséges környezeti feltételek biztosítása a cél.

Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára Budapesten, a készülő új programot mutatta be. A magyar jog szerint hatévente kell elkészíteni a Nemzeti Környezetvédelmi Programot, amelynek része a Nemzeti Környezetvédelmi Alapterv. A 3. program ez év végével jár le.

 

Tóth Katalin ismertetése szerint a most záruló 3. program eredménye, hogy Magyarországon csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása, a hulladék- és a vízfelhasználás is. Az erdőterület viszont 20 százalékkal növekedett. Ugyanakkor az élőhelyek tovább darabolódtak, folytatódott a talajdegradáció, és nem sikerült megteremteni a természeti erőforrások reális árazását - mutatott rá.

 

 

Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a finanszírozásról elmondta: a 2007-2013 közti uniós költségvetési időszakban a környezetvédelmet szolgáló KEOP-ban 36 milliárd forintot használtak fel. A 2020-ig tartó következő időszakban a KEHOP nevű új programban 31,3 milliárd forint szerepel, de a csökkenés csak látszólagos, mivel más operatív programok is tartalmaznak környezetvédelmi tételeket.

 

 

A következő 6 évre szóló program elkészítése egy évvel ezelőtt kezdődött, teljesen alulról épül, olyannyira, hogy a politika még irányt sem szabott a munkának. A most indult társadalmi vita módosításait is átvezetik a jelenlegi szövegen, majd az Országgyűlés fogadja el a programot - ismertette az eljárást a helyettes államtitkár.

 

Tájékoztatása szerint Magyarország területének 30 százaléka védett, amely nagyon jó arány az unión belül. A nemzeti parkokban 250 ezer hektárnak kellene visszakerülnie állami tulajdonba, de forráshiány miatt 2015 végéig is csak 100 ezer hektár kerül vissza. Az idén 1,4 milliárd forint szerepel erre a célra a költségvetésben.

Cikkajánló