Júdásfa lett az Év Fája 2020-ban

Rekordszámú szavazattal, hatalmas versenyben dőlt el az idei cím sorsa. A mélykúti júdásfa végül egy debreceni tölgyfát és a geszti platánokat utasította maga mögé.

Szerző:
Turista Magazin
Ökotárs Alapítvány
Fotó:
Az év fája
2020. október 16.

Rekordszámú szavazattal, hatalmas versenyben dőlt el az idei cím sorsa. A mélykúti júdásfa végül egy debreceni tölgyfát és a geszti platánokat utasította maga mögé.

Az Ökotárs Alapítvány által szervezett Év Fája szavazáson idén 38 jelölt indult, melyek közül a szakmai zsűri választott ki a 10 döntőst. Ezekből a közönség a július 1. és október 1. közötti online szavazással választotta meg a kedvencét. A korábbi évekhez képest rekord mennyiségű, összesen 20 464 szavazat érkezett, és különösen a dobogós helyeken álló fák támogatottsága változott folyamatosan a szavazás hetei alatt. A mélykúti júdásfa végül a debreceni Déry tér tölgyfáját és a geszti Tisza-kastély platánjait utasította maga mögé.

Mit érdemes tudni a nyertes mélykúti júdásfáról?

1750-ben került a település a Grassalkovich család tulajdonába, akik a templomdombon lévő kápolna helyébe szép templomot építtettek. Ekkor került Mélykútra a ma is megtalálható júdásfa, melyet valószínűsíthetően a vajdasági Szabadkáról a Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hoztak magukkal, és ültették el az újonnan megépült templom északi oldalán az 1760-70-es években. A legenda szerint, mely a néphitből ered, a júdásfa virágai Krisztus vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak.

Kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi, időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan. Érdekességként lehet még említeni, hogy a júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros, Mélykút pontos mértani középpontján helyezkedik el.

A templomdomb az általános iskola közelsége és a templom központisága miatt kedvelt pihenő és játszóhelye a település lakóinak. A júdásfára minden mélykúti lakos büszke, a település legszebb fájának tartják, tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település egyik jelképévé vált. Számtalan magonca sok Mélykútról elszármazott kertjében nő tovább, ezzel összekötve mélykútiakat szerte az országban.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben, és a kapott szavazatok számával:

  1. Júdásfa a mélykúti templomdombon (Bács-Kiskun megye) 5091
  2. A debreceni Déri téri kocsányos tölgy (Hajdú-Bihar megye) 4679
  3. A geszti Tisza-kastély park platánfái (Békés megye) 4244
  4. A Micsky Hársak (Pest megye) 2043
  5. A Napsugár tér juhara (Pócsmegyer-Surány, Pest megye) 1337
  6. Egy különleges platánfa Szombathelyről (Vas megye) 1265
  7. Fegyverneki fekete nyárfa (Jász-Nagykun-Szolnok megye) 563
  8. Az Imrehegyi terebélyes eperfa (Bács-Kiskun megye) 503
  9. A balatonszemesi Bagolyvári Promenád fái (Somogy megye) 496
  10. A ferencvárosi öreg platán (Budapest) 243
Az Év Fája vetélkedő célja

Az Év Fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A vetélkedő a nemzetközi Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik. A nemzetközi versenyt az Environmental Partnership Association (EPA) szervezi, mely az Ökotársból és 5 további közép-európai országban működő testvéralapítványaiból áll.

Cikkajánló