Júniustól újra közlekedik a felsőtárkányi kisvasút

Jó hír a kisvasutak szerelmeseinek, hogy két év szünet után, a felújítási munkálatok befejeztével újra indult a felsőtárkányi kisvonat a Bükkben.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila - MTSz
Forrás:
Egererdő Zrt.
2023. június 8.

Jó hír a kisvasutak szerelmeseinek, hogy két év szünet után, a felújítási munkálatok befejeztével újra indult a felsőtárkányi kisvonat a Bükkben.

Júniustól ismét zakatol a Bükk vadregényes részén a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút. A felújítás során a pálya nagy részének rekonstrukciója mellett elvégezték a kocsik modernizálását is, ami hosszú távon az utasok biztonságát és kényelmét szolgálja.

Az útvonal a régi, a szerelvények a Felsőtárkány tóparttól az Egeres-völgyön át a Stimecz-házig és vissza közlekednek.

Júniusban szombaton és vasárnap, júliustól pedig szerdán, csütörtökön és pénteken is indulnak a járatok. Egy útra a felnőtt jegy 1200 Ft, gyermekjegy 800 Ft.

A gyönyörű erdei útvonalon az állomásoknál több kirándulási lehetőség is adódik. A Varróház megálló egyik fő látványossága a szabadtéri vadaskert, ahol a kíváncsi látogatók nemcsak a kerítés szemközti oldaláról, de egy hídon át felülről is szemügyre vehetik az emberekhez szokott erdei állatokat.

A végállomásnál, a Stimecz-háznál található rét a nagyobb túrára nem készülők számára is tökéletes célpont tucatnyi, egymástól távoli pihenővel, focipályával és piknikezőhelyekkel. Az innen induló tanösvényen pedig bárki alaposan képbe kerülhet a környék élővilágáról, hiszen a 21 információs tábla száznál is több állat- és növényfajt mutat be.

A kalandosabb időtöltésre várók előtt itt szinte az egész hegység nyitva áll, bár majdnem az összes útvonal több-kevesebb emelkedővel indul. Csábító úti cél a völgy fölé emelkedő 949 méter magas Tar-kő, ami a kék kereszt jelzésen indulva, öt és fél kilométeres túrával érhető el. A völgy közeli folytatásában a Bükk-fennsík különleges időszakos karsztforrásai bújnak meg.

A bővizű Imó-kő, és a szökőkútként feltörő Vörös-kő forrásai azonban csak az év bővizű időszakaiban aktívak – akkor azonban igazán látványosak.

Népszerű egész napos túra innen a szilvásváradi Fátyol-vízeséshez túrázni, ahonnan a szomszédos kicsi-, majd nagyvasút hozhat vissza Egerhez.

A felsőtárkányi kisvasút aktuális menetrendje és jegyárai az Egeredő Zrt. honlapján találhatók.


Cikkajánló