Két év kihagyás után újra lesz húsvéti fesztivál Hollókőn

Idén négy napig tart a húsvéti ünneplés a világörökségi Hollókőn. Április 15. és 18. között folyamatos programok gondoskodnak a húsvéti hangulatról.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Hollókői Húsvéti Fesztivál
2022. április 11.

Idén négy napig tart a húsvéti ünneplés a világörökségi Hollókőn. Április 15. és 18. között folyamatos programok gondoskodnak a húsvéti hangulatról.

Nagypénteken kézműves kirakodóvásárt, tojásfestő foglalkozást szerveznek az Ófaluban, a Csalogató Táncházban felidézik a hollókői böjti szokásokat, az esti igeliturgia előtt pedig a torinói lepel történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A négy nap rendezvényei párhuzamosan zajlanak majd az Ófaluban, a várban és a színpadon. Utóbbi helyszínen a Kerekes Band mellett fellép a Nógrád Táncegyüttes és a Dűvő zenekar. A vasárnap locsoló táncházzal zárul.

Gasztronómiai és hagyományőrző programok lesznek szombaton az Ófaluban: kereplőzés, népi élet, tánctanítás, népviseletbe öltöztetés, de karikázót tanulhatnak a helyi néptáncegyüttessel, és szilvás gombócot főzhetnek a vendégek a kétbodonyi hagyományőrzőkkel. Húsvéthétfőn pedig jön az elmaradhatatlan nagy húsvéti locsolkodás. A programokról bővebben ITT tájékozódhatsz.

Ha Hollókőn jársz, érdemes a környéken is szétnézni

Érdemes végigjárni a Vártúra tanösvényt, amely megismertet a környék növény- és állatvilágával, a település Ó- és Újfalujával, valamint érinti a várat is. Hossza 4,5 km. Hollókőn átvezet az Országos Kéktúra is. A faluból kirándulást tehetsz még a nemzeti kegyhelyként számon tartott Mátraverebély-Szentkútra, a fejedelemválasztó városba, Szécsénybe vagy a Karancs–Medves vidékére. A természeti értékekben, történelmi emlékekben gazdag Cserhát Natúrpark szintén kitűnő célpont, de ha rajongsz az őskori leletekért, Ipolytarnócra is átugorhatsz.



Cikkajánló