Két éven belül teljesen megújul a Göcseji Falumúzeum

Nagy fejlesztések elé néz az elkövetkező két évben a Göcseji Falumúzeum Zalaegerszegen. A szabadtéri kiállítóhely 2018-ra teljesen megújul. 

Szerző:
MTI/TM
Fotó:
Horváth Lilla Éva - gocsejiskanzen.hu
2016. november 7.

Nagy fejlesztések elé néz az elkövetkező két évben a Göcseji Falumúzeum Zalaegerszegen. A szabadtéri kiállítóhely 2018-ra teljesen megújul. 

A kormány 1,5 milliárd forint állami támogatást biztosít a falumúzeum felújítására a Rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból pedig további 150 millió forintot fordít a rekonstrukciós munkákra. Fontos célkitűzés volt, hogy a zalaegerszegi skanzen a korszerűsítésekkel együtt is megőrizze jellegzetes göcseji hangulatát.

 


A beruházás keretében új fogadóépület készül, mellette tipikus, göcseji ételkínálatot felvonultató étterem épül. A falumúzeumban oktatási célokat szolgáló termeket alakítanak ki, ahol a népi mesterségeket sajátíthatják el a látogatók. Megújul a Hencz-malom, ahol a vendégek megőrölhetik a lisztet, majd végigkövethetik a tradicionális kenyérsütés minden mozzanatát. Iskola is lesz, amelyet a rámi iskola mintájára építenek fel, és elkészül a kiskocsma rekonstrukciója is. A falumúzeum új utcájába négy új lakóház kerül, és felépítik a zalaszentmihályi fodrászműhely pontos mását. Cselédházzal, istállókkal, kocsiszínnel, pajtával és ólakkal nemesi kúriát alakítanak ki, a veteményeskertet őshonos növényekkel ültetik be.

 

 

 

Kapcsolódó cikk:

Varázslatos skanzenek

 

Cikkajánló