Két magára hagyott medvebocsot találtak a Vargyas-szorosban

Csak a másodikat sikerült megmenteni. A két eset egymást követő napokon történt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Salvamont Vlăhița - Szentegyházi hegyimentő
barlangász és búvár csapat
Forrás:
szekelyhon.ro
2023. május 24.

Csak a másodikat sikerült megmenteni. A két eset egymást követő napokon történt.

Az első mackóra nagyon legyengült állapotban találtak rá túrázók az erdélyi Vargyas-szoros Homoródalmás felőli részén. Az esetet már aznap délután jelentették a Hargita megyei hegyimentő és barlangász közszolgálat szentegyházi csapatának. Mire a segítség megérkezett, a medve már a szemével is alig reagált a külső ingerekre, végül szállítás közben az autóban el is pusztult – írja a szekelyhon.ro. A hatóságok felboncolják, hogy kiderüljön, miért pusztult el.

Másnap ismét érkezett egy bejelentés, ezúttal távolabb, a vargyasi bejárat közelében akadtak egy magára hagyott medvebocsra a túrázók. Ez a bocs sokkal jobb állapotban volt, ezért úgy döntöttek, várnak még egy napot, hátha előkerül az anyja. Ez sajnos vasárnapig nem történt meg.

Az egyed kicsit le volt gyengülve, de még tudott fára mászni, elfogadta a vizet és az élelmet a hegyimentőktől. Kihozták a szorosból, és Szentegyházán átadták a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségének, akik Marosvásárhelyre szállították. Szőcs Tibor, a hegyimentők helyi egységének vezetője szerint a bocsok nem voltak testvérek, mert egymástól messzire bukkantak fel, az azonban lehetséges, hogy valami történhetett az anyamedvékkel.

Cikkajánló