Két új barna medve érkezett Budakeszire

Új mackók érkeztek a Budakeszi Vadasparkba. Romulus és Tibor összeszokott párosként vették birtokba a számukra kialakított felújított medvekifutót. 

Szerző:
Budakeszi Vadaspark
Fotó:
Fotó: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark
2017. március 14.

Új mackók érkeztek a Budakeszi Vadasparkba. Romulus és Tibor összeszokott párosként vették birtokba a számukra kialakított felújított medvekifutót. 

Romulus és Tibor azután érkezett Budakeszire, hogy tavaly elhunyt a park Vackor névre hallgató barna medvéje. Társa, Móric, mint a barna medvék általában, nehezen köt új barátságokat, ezért visszavitték Veresegyházra, ahonnan két összeszokott mackó érkezett Budakeszire. A medvekifutót egyúttal nem csak megerősített biztonsági rendszerrel korszerűsítették, hanem vadonatúj, törhetetlen üvegbetétek elhelyezésével tették lehetővé, hogy a közönség akadálytalanul, szinte testközelből gyönyörködhessen a tekintélyt parancsoló csúcsragadozókban.

 

 

A barna medvéről

 

Az eurázsiai kontinens mintegy felén, továbbá Alaszkában, valamint az Amerikai Egyesült Államok és Kanada nyugati részén is megtalálhatjuk. Teste 1-3 m hosszú, tömege ennek megfelelően 100-800 kg lehet. A barna medve a gyakorlatban tipikus mindenevő, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, vagy éppen rovar, kisemlős, esetleg szarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt.

 

 

Egészségük és jó kondíciójuk megőrzéséhez a medvéknek naponta 15 kg élelmet kell elfogyasztaniuk. Ez a közhiedelemmel ellentétben nem húsból, hanem elsősorban gyümölcsből és zöldségekből áll. Állati eredetű táplálékkal a Budakeszi Vadaspark gondozói hetente egyszer egészítik ki az étrendjüket.

 

Leginkább május és június között párzanak, viszont a megtermékenyített petesejt beágyazódása rendszerint 5 hónapot késik, vagyis a csupasz és vak kölykök télen születnek meg. A fiatal egyedek 4-6 évesen válnak ivaréretté, de 10-11 éves korukig még nőnek. A természetben körülbelül 25 évet élnek, állatkertben azonban az 50 éves kort is elérhetik.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A medve nem játék, csak jó a PR-ja
Veresegyházi macizás
Ilyen egy lelkesen vakarozó barna medve 

Cikkajánló