Keverj gyógyfüvet az ispotályban! - Megújult a pécsváradi vár

Megújult a pécsváradi vár: az Árpád-kori magyar művészet legkorábbi emlékeinek egyikét, egy ezeréves altemplomi freskót is őrző épületegyüttes tavasztól 21. századi szolgáltatásokkal várja a látogatóit.

Szerző:
MTI
TM.HU
Fotó:
Somogyvári D. György
2015. március 3.

Megújult a pécsváradi vár: az Árpád-kori magyar művészet legkorábbi emlékeinek egyikét, egy ezeréves altemplomi freskót is őrző épületegyüttes tavasztól 21. századi szolgáltatásokkal várja a látogatóit.

A 10. században eredetileg bencés szerzetesi monostorként funkcionáló erődítmény rekonstrukcióját 287 millió forint európai uniós támogatás tette lehetővé.


A beruházás keretében újjáéledt az egykor zarándokok, szegények gyógyítására szolgáló ispotály, ahol az érdeklődők elmélyíthetik gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteiket, régi receptek alapján maguk is összeállíthatnak keverékeket, s beléphetnek az illat- és sókamrába.

 

Megszépült a zarándokszállás és lakodalmak vagy más rendezvények helyszíneként szolgálhat a látványosan átalakult palotaszárny, valamint az étterem, utóbbiban két keresztboltos helyiségben szolgálják ki a vendégeket. 

A várudvarban gyógynövénykertet alakítottak ki, egy Hodály elnevezésű rendezvényhelyszínt építettek, amely alatt egész évben látogatható kőtárat rendeztek be.

 

 

A kőtárban a nagyközönség számára megtekinthető gyújtemény mellett tematikus kutatóraktár is létesült

 

Az udvar látványos helyszíne a kovácsműhely is, benne a kovácsmesterség hajdani eszközeivel, továbbá a füstöskonyha, amely a korabeli ételeket, főzési szokásokat ismerteti meg a látogatókkal.

Az önkormányzat Zádori János polgármestert idézve közölte, hogy a műemlékegyüttes korábbi műszaki, infrastrukturális állapota erősen korlátozta annak turisztikai és kulturális célú hasznosításának lehetőségeit.
"A hatóságokkal együttműködve mostanra olyan állapotokat alakítottunk ki, amely méltó körülményeket biztosít a magyar állam- és egyházalapítás emlékhelyét felkereső vendégeknek" - mondta a városvezető.

Kapcsolódó cikkek:

Lovagi vacsorát is csaphattok a Jurisics-várban!
Belvárosi pincéből a Drégelyi várba

Cikkajánló