Túraajánlat

Kicsit imbolyog, de sima ügy átkelni a világ leghosszabb függőhídján

Svájc a bokréta a jóisten kalapján. Hegyek, gleccserek, tehenek, havasi gyopár, (kakukkos) óra, csokoládé, sajt, bicska, bankok, fondü, Heidi, pontosság, semlegesség, Bernina expressz és most már egy rekorder hosszúságú függőhíd is.

Szerző:
Varjas Gabriella
Fotó:
Varjas Gabriella
2017. szeptember 4.

Svájc a bokréta a jóisten kalapján. Hegyek, gleccserek, tehenek, havasi gyopár, (kakukkos) óra, csokoládé, sajt, bicska, bankok, fondü, Heidi, pontosság, semlegesség, Bernina expressz és most már egy rekorder hosszúságú függőhíd is.

 

Svájc, avagy Helvetia elég jól áll országimázs hívószavakkal. Európa egyik hallucinogén szépségű, az életminőséget elsődleges szempontnak tekintő országa. De az országot nem az égiek, hanem az emberek passzították össze 1848-ban 26, addig önálló államként működő kantonból. Különböző népek békés, prosperáló együttélését jól szimbolizáló négy nyelvű közösség: olasz, német, francia, rétoromán.

 

 

A magyaroknak Svájccal kapcsolatban főleg - a CHF alapú hitelek után különösen - a drágaság villog pirosan, ezért nem sokan tűzik ki úti célul. Nem olcsó, de egy horvát nyaralás sem az, csak a fejekbe beégett hiperdrágaság miatt Svájcba nem szokás menni. Pedig itt sem mindenki Rockefeller. Aki utálja a tömeget, a hőséget, unja magát egész nap a strandon, de szereti a hegyeket, tavakat, a képeslap tökéletességű természetet, annak tökéletes úti cél. Nekünk rokonaink laknak Lausanne környékén, egy-két évente megyünk a gyerekekkel családlátogatásra. Az évek során főleg az ország francia ajkú részét, Vaud, Neuchâtel, Fribourg, Valais kantonokat jártuk be, valamint az ős Svájc Graubünden tartományban jártunk még.

 

 

A családi szál miatt némileg könnyebb a helyzetünk, de aki az extémdrága Londonba, Nyugat-Európába elmerészkedik, nyáron hajlandó kempingezni, megfelel neki egy farmszállás is, az nyugodtan jöhet ide. Nem lesz feltétlenül drágább, a visszavágyás viszont borítékolható. Következzék egy alapos best of válogatás az eddigi maradandó élményekből, látnivalókból és svájcikumokból elsősorban francia Svájcból.

 

Európa függőhíd - Randa

 

A 494 m-es rekorder Európa hidat még nem sok bakancs koptatta, pár héttel ottjártunk előtt, 2017 júliusában adták át. A Zermatt és Grächen falvak közti túraút ékességét korántsem kivagyiságból építették, hanem elsősorban azért, mert a két hegy között húzódó gyalogutat rendszeresen elvitte egy kőomlás. És még így sem közpénzből épült, a minden bizonnyal tetemes összegbe kerülő híd minden egyes méterét szponzorok állták. Nekünk ottjártunkkor épp a szürke árnyalatait dobta az időjárás, de a híd, mögötte a képeslapháttér négyezresek bámulatos gleccsereivel így is páratlan látvány volt. Bár sokan azt mondják a fotók alapján, nem mernének rajta átmenni, de ha valaki nem tériszonyos, akkor nem különösebben nagy mutatvány. Kicsit imbolyog, de magasak a korlátok, végig drótháló van, véletlenül kiesni nem lehet.

 

Egy Randa nevű, rondának semmi esetre sem nevezhető faluból kb. 2 óra meredek gyaloglás a kivételes panoráma ára. Jutalmul a látványon és a hídon imbolygáson kívül a híd feletti Európa hütte minden földi jóval szolgál, úgy, mint hideg sör, röszti és barackos pite. A lecsorgásra kb. 1 órát lehet számolni. Halandó ember által is teljesíthető félnapos túra, mi gyerekekkel, kutyával mentünk. A két darab extra lábnak számító túrabot a térdeknek is nagy segítség lemenetben. A vízről ne feledkezzünk el!

 

 

Nekünk ez nem fért bele a Lausanne mellőli napi túrába, de a közeli Zermatt faluba is érdemes elmenni. A csokisdobozról is jól ismert, különleges alakú Toblerone hegyet, a Matterhornt láthatjuk számtalan szögből. Zermatt Svájc egyik top látnivalója, a híres Glacier/Gleccser Expressz egyik végállomása is.

 

 

Bernina expressz

 

Svájc nekem mindig egy óriási terepasztal marad, még gyerekkoromból. Az meg nem kérdés, hogy vonattal lehet a legjobban felfedezni! Számos panorámavonattal szelhetjük a hegyeket, nehéz a választás. Talán a Bernina Expressz az Alpok egyik leglátványosabb útja. Az egy irányba 3,5 órás, 122 km-es úton hegyek-völgyek-gleccserek-vízesések-tavak lélegzetelállító panorámájában zakatoltunk. Az UNESCO Világörökség vonatkaraván 55 alagúton és 196 viadukton át vitt el minket a svájci Davosból az olasz Tiranóba.

 

 

Az 1900-as évek elején elkészült, Albula és Bernina vonal összekötéséből álló pálya az emberiség kiemelkedő mérnöki teljesítménye, ami a környezetbe simuló harmóniában mutatja be a tájat a svájci Alpok hegyeitől a mediterrán, pálmafás olasz Poschiavo völgyig. Az Albula vonal különlegessége a 6 db majdnem kör alakú alagút, amivel a vonat 400 m-es magasságot győz le. A 2253 méteres Bernina hágó után sokan a repülős landoláskor ismerős füldugulást érzik, a vonat ugyanis 1140 (!) métert ereszkedik le 20 km alatt Poschiavo völgyébe.

 

 

Az út egyetlen percig sem unalmas, végig a tájképen csüngtünk. Gyönyörű lehet a vonatozás téli tájban is, csak akkor le kell mondani a nyári időszakban a vonat végére kapcsolt fapados, de teljesen nyitott „Aussicht” vagonról. Visszafelé végig ott utaztam, a látványért elviseltem a zajt, és a kanyarokban, alagutakban fülsüketítő csikorgást is. Nagyon ajánlom a retúrjegyet, az azonnali ismétlés csak fokozza az élményt. Tiranoban pont bekaphatunk egy pizzát a visszaindulásig. 11 nappal indulás előtt online vett, jobbárasított last minute jeggyel még az ára is elviselhető (2 felnőttnek és 2 gyereknek 236 CHF volt, a normál jegy 418 CHF lett volna).

 

 

A Bernina abban is egyedülálló, hogy a panorámakocsik üvegei fent íveltek, és ez bizony nagy fegyvertény, mert teljesen zavartalan a kilátás. A másik híres járat, a Chur és Zermatt között közlekedő Glacier Express panorámakocsijainak tetején meg van törve az ablak, csak egy irányban is hét óra a menetidő, és állítólag a Bernina útvonalán változatosabb a táj is. (Na, azért fenem a fogam a Galcierre is.) Ez Lausanne környékéről nem fér bele egynapi programba, mi Svájcba autóval menet, egy nagy ausztriai hegymászás után iktattuk be. Nagyobb gyalogtúrák után pihenőnapnak is jó ötlet.

 

 

Les Diablerets - Glacier 3000

 

A Diableret gleccser télen-nyáron jó program. Ide is egy megaméretű függőlifttel (Glacier 3000) lehet feljutni. A lift egy elismert svájci építész, Mario Botta által tervezett fogadóépülethez visz. Nyáron is nagy élmény igazi gleccseren járni (persze, csak az alján lehet hegymászó cuccok nélkül), itt is van via ferrata, aki nem szereti annyira a hegyi kalandokat, annak talán elég Európa legmagasabban lévő, nyári bobpályája is. Mi régebben voltunk itt, azóta a Glacier 3000 népszerű attrakciója lett a két hegycsúcs közötti Peak Walk, egy 100 m hosszú függőhíd, ami szép időben mintegy 24 hegycsúcsra ad panorámát. Télen természetesen menő síterep van itt, mi más?

 

 

 

Rolex Learning Center

 

Egyike a leglenyűgözőbb, kevéssé ismert kortárs épületeknek, ahol jártam. A Lausanne-i Egyetem része az organikusan futurikus épület. Nyitva áll a nem egyetemi publikum előtt is, bár keveseknek jut eszébe megnézni. Különösen érdekes, ahogy a hullámzó, nagy, egybenyitott tereken lépcsők nélkül lehet közlekedni. A Pritzker-díjas japán építészek, Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa által tervezett épületet 2010-ben adták át.

 

 

 

Fürdőzés a svájci tavakban

 

Kisebb-nagyobb tavak tömkelege van az országban, és a helyiek nyáron előszeretettel fürdenek is bennük. Szinte mindegy, melyik tó partján járunk, kis utánakérdezéssel tuti, hogy találunk szabadstrandot. Sok helyen egy kis büfé is üzemel, de egyéb mesterséges facilitásokra ne számítsunk. A svájciakat az sem feltétlenül riasztja el, ha jön egy kisebb eső, ennek többször tanúi voltunk.

 

 

 

Habzsi-dőzsi Svájcban

 

Nyáron az erdőkben rengeteg az erdei szamóca, és kevesen tudják, hogy vannak finom svájci borok is. A csoki és a sajt igazi svájcikum. Míg jó csokihoz már nálunk is könnyebb hozzájutni, az ínyenc svájci sajtok talán inkább igényelnek egy kis ajnározást. A szupermarketek sajtválasztéka is ínycsiklandó, de szinte minden faluban van külön sajtbolt, ahol a különféle titkos receptek szerint összerakott konyhakész fondü-sajtkeveréket is lehet kapni. Számos farm hirdeti a házisajt-árusítást. A svájci sajtfélék tárháza gyakorlatilag végtelen, az én kedvenceim a Gruyeres, az Appenzeller és a Vacherin Mont d’Or.

 

 

Utóbbiért október és március között kell Svájcba menni, mert csak télen készítik. A Mont d’Or egy speciális fadobozban árult sajt, amibe fokhagymát szúrva és egy kis fehérbort öntve sütés után lehet tunkolni, akár a sajtfondüt. A sajtfondü és a raklett nemzeti eledel, kiváló fogás társas összejövetelekre. Lausanne bolhapiacán olyan legénybúcsúba is botlottunk, ahol a férjjelölt feladata az volt, hogy hiányos öltözetben osztogasson ingyen raklettet a járókelőknek.

 

 

Praktikus tippek, még több kép és infók az étkezésről, a közlekedésről és a szállásokról a szerző MiraDonna.hu blogján, ide kattintva.

 

Ha te is szeretnéd megosztani a többiekkel a túrázás közben szerzett élményeidet, jelentkezz cikkíró pályázatunkra, és nyerj értékes nyereményeket!

Cikkajánló