Kihirdették 2022 Év Madarát

A legtöbb szavazatot elnyert madár 41%-kal aratott, ő lesz a következő év főszereplője a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2021. július 26.

A legtöbb szavazatot elnyert madár 41%-kal aratott, ő lesz a következő év főszereplője a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél.

Idén csupa színes madár, a vörös gém, a kékbegy és a zöld küllő versenyeztek egymással. Július 25-ig lehetett szavazni az egyesület honlapján, 26-án pedig kihirdették a nyertest: 41%-kal a zöld küllő vitte a prímet. A második helyen a kékbegy végzett 32%-kal, a vörös gém pedig a voksok 23%-át nyerte el. Összesen 11123 szavazat érkezett.

Az MME 1979 óta választatja meg a nagyközönséggel az Év Madarát. A program célja, hogy minden évben olyan madárfajra hívja fel a figyelmet, amelynek védelmében a társadalomnak is nagy szerepe lehet. Jövőre a harkályféléket és az erdők madarait szeretnék közelebb hozni az érdeklődőkhöz.

A zöld küllő egy gyakori harkályféle. Városi parkokban ugyanúgy megjelenhet, mint ártéri vagy ligetes erdőkben, fasorokban, temetőkben. A zárt erdőket elkerüli. A fák kérge alatt lárvák, bábok, rovarok után kutat, de kedvenc csemegéi a hangyák. Nem rest a talajon is keresgélni. Odúját saját maga készíti és több évig is használhatja. Magyarországon 15-17 ezer pár fészkel, állománya növekedést mutat. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Cikkajánló