Mi legyen a 2022-es év madara?

Elindult az év egyik legfontosabb madárügyi szavazása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján. Nehéz lesz a választás, három rendkívül színes és gyönyörű faj versenyez az Év Madara címért. Mutatjuk a jelölteket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
MME
2021. június 29.

Elindult az év egyik legfontosabb madárügyi szavazása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján. Nehéz lesz a választás, három rendkívül színes és gyönyörű faj versenyez az Év Madara címért. Mutatjuk a jelölteket.

Az MME 1979 óta választatja meg a nagyközönséggel az Év Madarát. A program célja, hogy minden évben olyan madárfajra hívja fel a figyelmet, amelynek védelmében a társadalomnak is nagy szerepe lehet. Az egyesület honlapján 2021. július 25-én 12 óráig adhatod le szavazatodat a neked szimpatikus madárfajra. Figyelem, egy IP-címről csak egy szavazatot fogad el a rendszer! A legtöbb szavazatot begyűjtő faj lesz az év madara 2022-ben, s e madár köré szervezi majd a jövő évi kampányát az MME.

Íme, a jelöltek:

Kékbegy (Luscinia svecica)

Nádi énekesmadaraink közül a legszebb tollazattal rendelkező, rejtett életmódú, nehezen észrevehető faj. A nádasok szegélyzónájában fordul elő leginkább, a homogén, sűrű nádállományokat elkerüli. Kedveli a csatornapartokat, halastavakat, bányatavakat. Előszeretettel keresgél a növényzet alsó részén, az avas nádban, amit költőhelyként is használ. Vonuló, a telet Afrikában tölti. Hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Zöld küllő (Picus viridis)

Gyakori harkályfélénk. Tollruhájának uralkodó színe a zöld. Mindkét nem piros sapkát visel, szemkörnyékük fekete. A hím fekete bajuszának közepe piros, a nőstény bajuszsávja pedig teljesen fekete. Táplálékának legjelentősebb hányadát hangyák alkotják, de kisebb mennyiségben rovarokat, rovarlárvákat is fogyaszt. Zsákmányait hosszú, ragadós nyelvével szedegeti össze. Sajátos étrendjéből fakadóan igen sokat tartózkodik a talajszinten, ébersége azonban sosem lankad – a legkisebb veszélyt megneszelve szárnyra kap. A védett fajok közé tartozik Magyarországon, természetvédelmi értéke 50 000 Ft egyedenként.

Vörös gém (Ardea purpurea)

Nagy méretű gázlómadár. Laza telepeit nagy kiterjedésű nádasokban alakítja ki. Fészkét nádból építi, fészekalapjait más fajok is felhasználhatják. Költőhelyétől sokszor jelentős távolságra is eljár táplálkozni, kedveli a székisásosokat. A halak mellett kétéltűeket, vízirovarokat, rákokat is fogyaszt. Vonuló, április és szeptember között figyelhető meg hazánkban. Nyugat-Afrikában telel. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Szavazni az MME honlapján tudsz, ahol a jelöltekről további érdekességeket is olvashatsz.

Cikkajánló