Kikupálódtak a geoládászok

Idén is megmérkőzhettek azért a vándorkupáért, amelyet a Magyar Geocaching Egyesület ad annak a játékosnak, aki legtöbb geopontot gyűjti be 2014-ben.

Szerző:
forrás: geocaching
hu
Fotó:
Gulyás Attila
2014. február 11.

Idén is megmérkőzhettek azért a vándorkupáért, amelyet a Magyar Geocaching Egyesület ad annak a játékosnak, aki legtöbb geopontot gyűjti be 2014-ben.

A játékkal azok számára is újra izgalmassá válhat a geocaching, akik lakókörnyezetük valamennyi geoládáját levadászták már. Ráadásul a szervezők ezzel a megoldással népszerűsítik a gyaloglást, természetjárást, hiszen csak az kap pontot, aki valóban gyalogszerrel jut el a ládához, az ún. "drive-in" ládászok számára ebben a játékban nem terem babér.

 

A kupák elnyeréséért minden, a honlapon regisztrált játékos indulhat. A kupát az a játékos nyeri, aki 2014. január 1. és 2014. november 30. között a legtöbb, a geocaching.hu honlapon megjelent hagyományos, virtuális vagy multi geoládát keresett fel úgy, hogy egy nap alatt legalább tíz kilométert gyalogolt vagy legalább húsz kilométert kerékpározott.

 

A multi ládák minden érintett pontja az értékelés szempontjából önálló ládának számít, tehát egy 5 pontos multi minden pontjának felkereséséért 5 pont jár míg a hagyományos ládáért egy. A mozgó ládák egyelőre nem számítanak bele a versenybe, mivel feldolgozásuk további fejlesztést igényel. A multi geoládák több részletben is teljesíthetők. Ha a multi geoládákat több részletben teljesíti a versenyző mindegyik alkalommal el kell érnie az előírt távolság limitet.

 

 

A kupa csak egyénileg teljesíthető, csapatok nem indulhatnak. A versenyben csak a fenti időszakban teljesített túrákkal lehet részt venni. Egy túra során több láda is felkereshető.

 

A verseny értékelése a gps-el rögzített tracklogok alapján, webes felületen történik.


A tracklogokat a teljesítéstől számított egy héten belül kell beküldeni július 1. és november 30. között. A január 1. és június 30. között született trackek június 30-ig bármikor beküldhetők. Késve beérkező tracklogokat csak indokolt esetben veszik figyelembe (több hetes nyaralás, nethiány,stb). A tracklogok csak azokat az   útvonalrészleteket tartalmazzák, amelyekkel a versenyző részt kíván venni a versenyben. A tracklognak olyan minőségűnek kell lennie, hogy kiderüljön belőle, hogy a versenyző a helyszínen járt. Célszerű a szervezett trackeléseknél bevált 5 méteres ponttávolságot beállítani, de ha a vevő nem alkalmas ilyen részletes tracklog tárolására elfogadnak gyengébb minőségű tracklogokat is. Az ilyen tracklogokról egyedileg döntik el, hogy megfelelő-e. A tracklogokat tartalmazó állományok elnevezése tetszőleges lehet.

 

Amennyiben egy trackloggal több személy szeretne regisztrálni a versenyben a résztvevőkről fényképet kell beküldeni, amelyen a helyszín egyértelműen beazonosítható. A versenyzők az általuk már régebben megtalált ládákat is idényenként egy-egy alkalommal felkereshetik a gyalogos és kerékpáros kategóriában.

 

 

A láda "megtalálása" akkor érvényes ha a versenyző a ládát vagy a multipontot 20 méterre megközelíti. Ha valamelyik résztvevőnél visszaélést állapítanak meg, az illető kizárásra kerül a kupáért folyó versenyből.

Junior kategóriában is várják a trackeket. Ebben a kategóriában a 16 év alatti versenyzők vehetnek részt. A helyezéseket a junior kategóriában nem a felkeresett ládák száma hanem a teljesített túranapok száma alapján fogják kiosztani.

 

A verseny állását a kiíró a geocaching.hu honlapon folyamatosan közzéteszi. A kupa átadására minden évben a geoszilveszteren kerül sor. A nyertes - aki egy évig őrizheti a kupát - neve bevésésre kerül a kupába. Aki három alkalommal elnyeri a kupát, véglegesen a kupa tulajdonosává válik. Szintén díjazzák kategóriánként a verseny második és harmadik helyezettjét is, valamint a résztvevők között - az egyesület pénzügyi lehetőségeinek a függvényében - ajándékokat fognak kisorsolni. Oklevéllel jutalmazzák kategóriánként a leghosszabb távot megtett versenyzőt valamint a legeredményesebb női versenyzőket.


 

Cikkajánló