Kilenc magyart is díjaztak a nagy múltú nemzetközi fotópályázaton

Remekül indul az év a hazai természetfotósoknak, a 32. alkalommal megrendezett spanyol Memorial María Luisa nemzetközi hegyi és természetfotós pályázaton kilenc magyar fotós munkája jutott be a legjobbak közé. Mutatjuk a remek képeket és a pályázat legjobb fotóit.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
32 Memorial Maria Luisa Photo Contest
2022. március 22.

Remekül indul az év a hazai természetfotósoknak, a 32. alkalommal megrendezett spanyol Memorial María Luisa nemzetközi hegyi és természetfotós pályázaton kilenc magyar fotós munkája jutott be a legjobbak közé. Mutatjuk a remek képeket és a pályázat legjobb fotóit.

Az egyik legnagyobb múltú nemzetközi természetfotós pályázatot egy spanyol hegymászónő, María Luisa Alvarez Alvarez emlékére alapították, aki 1990 novemberében vesztette életét egy hegymászó balesetben. Kezdetben kizárólag hegyvidéki és a hegymászó sporttal kapcsolatos képekkel lehetett indulni, később viszont további természetet, vadvilágot, egyedi látásmódot bemutató kategóriákkal bővült a verseny, és ma már 15 kategóriába küldhetnek be képeket a fotósok a világ minden tájáról.

Ezúttal 88 ország 1762 fotósa pályázott 16000 képpel, ezért is nagy öröm, hogy a magyarok ilyen szép számmal kerültek be alkotásaikkal a döntősök közé. De mielőtt megnéznénk az ő képeiket, mutatjuk a pályázat idei legjobbját, amelyet a verseny zsűrije a kategóriagyőztes fotókból választ ki. Ezúttal a Biodiverzitás kategória legjobbja lett a 32. Memorial Maria Luisa pályázat abszolút győztes képe, amelyet az olasz Marco Gaiotti készített egy Kenyában pusztító erdőtűz során.

A 15 kategória egyike a 19 év alatti fiatal fotósok kategóriája, amelyet ezúttal a német Luca Lorenz nyerte meg ezzel a seregélyes képével.

Most pedig nézzük a magyarok képeit, akik a korábbi évekhez hasonlóan most is szépen szerepeltek ezen a pályázaton. 9 magyar fotós 10 képpel került be a finalista mezőnybe és kaptak Highly Commended elismerést. Kezdjük a sort azzal a Máté Bencével, akinek 2010-ben már sikerült abszolút győzelmet aratnia a Memorial Maria Luisa pályázton. Ezúttal két képpel jutott be a legjobbak közé, a Madarak világa kategóriában egy igencsak szokatlan szögből, egészen csőrközelből láthatunk egy csapat pelikánt.

Másik fotója az Állatok világa kategóriában indult, és egy gyönyörű oroszlánsziluettet láthatunk rajta.

Daróczi Csaba nevét is jól ismerhetik már a természetfotó-rajongók, aki ezúttal is egy művészi fotóval került a legelismertebb képek közé. Csabának most ezúttal nem sikerült kategóriát nyernie, mint négy évvel ezelőtt, de a Növények világa kategóriában indult mostani képe több szempontból is különleges. A tőle megszokott remek kompozícióban egy repedezett szikes tómedert láthatunk, amelyre egy eső után folyt vissza némi víz, az élettelennek tűnő talajból pedig utat tört magának az élet. A képen a magyar sóballa terpeszkedik el a szikes talajon, amely a magyar alföld jellegzetes endemikus növénye, és a Kiskunság, Dél-Hortobágy, a Nyírség, a Kisalföld és a Mezőség szikesein találkozhatunk vele.

És most következzen egy olyan kép, amely a legjobb bizonyíték arra, hogy akár spontán és nem éppen megfelelő felszereléssel is készülhetnek díjnyertes képek. Tökölyi Csaba az Utazás és emberek kategóriában kapott Highly Commended elismerést ezért az éjszakai fotójáért. Csabát leginkább a víz alatti világról készült képeiről ismerhetjük, számos díjat kapott már ilyen jellegű fotóiért, és igazából a most díjazott képe helyszínére is búvárkodni érkezett. A kép Pápua Új-Guinea indonéz részén készült, egy mindentől távoli búvárbázison, és mivel nem hosszú záridős éjszakai képekre készült, így állványt sem vitt magával. A statívot egy sörös rekeszből és egy székből rögtönözte, ezek segítségével készülhetett el ez a gyönyörű Tejutas fotó.

A következő kép fotósától is más jellegű képeket szoktunk meg a korábbi pályázatokról. A madarakat és éjszakai világot előszeretettel fotózó Litauszki Tibor ezúttal egy pusztai tájképpel került a finalisták közé. Ez a szép szikes pusztát ábrázoló fotó a Tájképek kategóriában került a kiemelt képek közé.

Potyó Imre fotóival is találkozhattunk már a korábbi Memorial María Luisa pályázatokon, ezúttal ezzel a remek, spórákat eregető gombás képével sikerült a legjobbak közé jutnia a Növények világa kategóriában. Imi egyik kedvelt témája ez, az itt látható fotóról pedig nehéz nem elismerő szavakkal beszélni, hiszen technikailag is annyira professzionális, hogy szinte ott érezzük magunkat abban a mesés világban, amit a képen látunk.

Még egy meseszerű fotó, amely a Madarak világa kategóriában kapott Highly Commended elismerést, a gyönyörű flamingós képet Szabó Géza Attilának köszönhetjük.

A felnőttek közül még Kaszás Norbert fotóját emelték ki a mezőnyből. Ezt a képet már láthattuk több korábbi nemzetközi pályázaton finalistaként és kategóriagyőztesként is. Ezúttal a Növények világa kategóriában került be a legjobbak közé ez a nem szokványos leánykökörcsines fotó. Ezen a képen a már elvirágzott növények termését láthatjuk hátulról megvilágítva, a távoli városi fények elmosódott fényeivel díszítve.

És most lássuk a fiatalokat! Ebben az évben két ifjú magyarnak is gratulálhatunk a szép eredményéhez. Koncz-Bisztricz Tamás nevén már nem is lepődünk meg, hiszen évek óta ott van a legnívósabb pályázatok élmezőnyében. Ezúttal ezzel a nagyon szép, letisztult, nyulas képével érdemelte ki a zsűri elismerését.

A másik fiatal Kártyás Gergő, aki egyre több pályázaton bukkan fel a legjobbak között. Tavaly az orosz szervezésű Golden Turtle nemzetközi pályázaton a fiatalok kategóriájában két képpel is bekerült a legjobb hat kép közé. A most elismert Fecskekotta című képe pedig tavaly a magyar naturArt – Az Év Természetfotósa pályázaton második helyezést ért el az ifjúsági kategóriában.

Végül készítettünk nektek egy összeállítása a 32. Memorial María Luisa pályázat legjobb képeiből, amit az alábbi képre kattintva nézhettek meg. Ha az összes díjazott képre kíváncsiak vagytok, akkor látogassatok el a pályázat weboldalára ide kattintva.

Cikkajánló