Mesés képekkel remekeltek a magyar természetfotósok a nemzetközi pályázaton

Jól indul a szezon a magyar természetfotósoknak, az idén jubiláló nívós spanyol fotópályázaton 11 hazai kép is bekerült a legjobbak közé. Egy kategóriagyőzelem is született, amelyet a nemzetközi porondon még nem ismert Kovács Norbert szerzett meg. Érdemes lesz rá figyelni.

Fotó:
Kovács Norbert (kiemelt kép)
2020. március 5.

Jól indul a szezon a magyar természetfotósoknak, az idén jubiláló nívós spanyol fotópályázaton 11 hazai kép is bekerült a legjobbak közé. Egy kategóriagyőzelem is született, amelyet a nemzetközi porondon még nem ismert Kovács Norbert szerzett meg. Érdemes lesz rá figyelni.

30. alkalommal osztottak díjakat a Memorial María Luisa nemzetközi hegyi és természetfotós pályázaton, amelyet egy spanyol hegymászónő, María Luisa Alvarez Alvarez emlékére alapítottak, aki 1990 novemberében vesztette életét egy hegymászó balesetben. Kezdetben kizárólag hegyvidéki és a hegymászó sporttal kapcsolatos képekkel lehetett pályázni, később viszont további természetet, vadvilágot, egyedi látásmódot bemutató kategóriákkal bővült a verseny. Ma már 15 témában nevezhetnek a világ minden tájáról. Idén 76 ország 1306 fotósa próbált szerencsét ezen a pályázaton, a beérkezett 15 000 kép közül kategóriánként egy nagydíjast hirdettek ki és további kilenc kapott magas elismerést.

Idén a verseny abszolút győztes díját a kanadai Thomas Vijayan kapta ezért az izgalmas fotójáért, amelyen egy pusztai macska lapul a hóban.

A Közép-Ázsia gyepein és sztyeppéin élő manulnak vagy Pallas-macskának is hívott ragadozó veszélyeztetett állatfaj, így a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján is szerepel. Különlegessége, hogy a többi macskafélétől eltérően neki kör alakú a pupillája.

Az utóbbi időben a hazai természetfotósok évről-évre egyre komolyabb eredményeket érnek el a nagy nemzetközi versenyeken, és minden év tartogat valami újdonságot. Tavaly a 15 éves Koncz-Bisztricz Tamás nyerte sorra az ifjúsági kategóriákat, Daróczi Csaba pedig vitathatatlanul a legsikeresebb pályázó természetfotós volt a nemzetközi és hazai versenyeken, többet megnyert és számos kategóriagyőzelmet is aratott. Ezúttal egy új, nemzetközi versenyeken még nem szereplő fotós okozott meglepetést, aki eddig még soha nem indult külföldi pályázatokon. Kovács Norbert egyből három képével is bekerült a legjobbak közé a spanyol pályázaton, és ezen a versenyen ő lett a legsikeresebb magyar a Kreatív fotó kategóriában elért első helyezésével, amit ezért a fotójáért kapott.

A fotó szülővárosom, Komló közelében egy dombtetőn álló, kiszáradt szelídgesztenyefát ábrázol a téli, éjszakai hóviharban. A kép kézilámpával és vaku segédletével készült.

Külön öröm számunkra, hogy a hazai, kevésbé sikeres pályázati eredményei miatti bátortalanságát pont egy, a Turista Magazin oldalán megjelent, magyar sikerekről szóló cikkünk feledtette, és vette rá, hogy nevezzen nemzetközi versenyeken is. Ebben találta meg ugyanis a külföldi nívós természetfotós pályázatokat bemutató írásunkat, amely segítségével már tudta, hova érdemes nevezni.

A 80-as évek óta fotózom, eleinte fekete-fehér filmre, amelyet otthon hívtam elő és nagyítottam papírképre. Lakóhelyem körbe van véve erdővel, és kirándulásaim alkalmával mindig vittem magammal fényképezőgépet. Több műfajban is próbálkoztam, de a természetfotózás az, ami a legtöbbet nyújtja nekem lelki, szellemi és fizikai téren.

Másik két magasra értékelt fotóját is megmutatjuk. Az egyik a Madarak világa kategóriában ért el szép eredményt, a másik pedig az Év témája kategóriában, amelyre levegőből készült fotókkal lehetett nevezni.

Norbert 2004 óta készít légifotókat motoros siklóernyőről, de természetesen amióta a drónok megjelentek a természetfotózásban, ő is használja ezt az eszközt. Az itt látható, befagyott vízfelszínen megjelenő érdekes minták nagyon népszerű téma volt a hazai fotósok körében az elmúlt évben.

De remekül szerepelt a pályázaton Daróczi Csaba is, aki szintén három képével került be a magasra értékeltek mezőnyébe. Ha nem haragszik meg, mi örülünk, hogy ezek közt most egy nyúl sincs, mert így végre más témákban is megismerhetjük őt. Például a Makrófotók kategória legjobbjai közé bekerült A buborék című képe gyönyörűen letisztult, izgalmas forma- és színvilágú. És az a szép az egészben, hogy bár a kérész önmagában is mutatós lett volna ezen a fotón, attól a kis buboréktól teljesen más látványt kapunk, egy sokkal izgalmasabb kompozíciót. A buborék egyébként mondhatni egy véletlen folytán került oda, amikor Csaba a madáritatóját feltöltötte vízzel. Ez az egy légbuborék ottmaradt, és szerencsére a kérész is jó helyen volt jó időben.

A Madarak Világa kategóriában a legjobbak közé bekerült Reggeli fények fotóján gólyatöcsök pihennek. A fotó egy másik változatát már láthattuk tavaly a magyar Lenergy – Az Év Természetfotósa pályázatán is, amelyet egyébként Csaba meg is nyert. A fotó készítésének körülményeiről akkor bővebben is mesélt nekünk, melyet elolvashatsz az akkori díjátadóról készült cikkünkben.

Harmadik fotóját a Növények világa kategóriában emelték ki, amelyen egy békaliliom lehulló virága látható a vízben, körülötte izgalmas hullámmintákkal.

Tökölyi Csaba ibériai hiúzról készült képére nagyon büszke, amely az Állatok világa kategóriában kapott elismerést.

Nagy dolog ez nekem, hogy Spanyolországban elismerték egy Spanyolországban készült képemet, hiszen az ott helyben élőknek több lehetőségük és esélyük van fotózni ezt a nagyon ritka fajt.

Az ibériai hiúz (Lynx pardinus) a spanyol félsziget endemikus ragadozója, a világ legritkább macskaféléje, amely az ezredfordulóra majdnem teljesen kihalt, alig száz egyed maradt meg. Mára, a hatalmas erőfeszítéseknek, az ismeretterjesztő munkának és az erre elköltött eurómillióknak köszönhetően egyedszámuk 500 fölé emelkedett.

Vadon élő egyeddel összefutni igazi csemege. Csaba is négy napot várt Andalúziában egy lessátorban, hogy megpillanthassa ezt a példányt. Pár perc volt az egész, de sikerült több képet is készítenie róla. A hiúzról készült másik fotóját tavaly a francia Prix de la Photographie Paris versenyén is elismerték.

Csaba mindenképp részt szeretne majd venni az idei Memorial María Luisa pályázat díjátadóján, amely május 8-án és 9-én lesz. Két spanyol városban, Infiestoban és Oviedoban megosztva tartják majd az eseményeket, és ami a különlegessége ennek a pályázatnak, hogy a kategóriák legjobb képeiből készült kültéri kiállításon a szerzők maguk leplezhetik majd le képeiket, és mesélhetnek róluk pár mondatot. Természetesen album is készül a legjobb fotókból.

Potyó Imre két képét emelte ki idén a spanyol zsűri. Mindkét fotójával találkozhattunk már korábbi pályázatokon. Csillavirágos Scilla című képe a Növények világa kategóriában került a legjobb 10 közé.

A Kreatív fotó kategóriában kiemelt, kissé nehezen kimondható Protuberancia című fotóján pedig egy taplógomba millió, kiáramló spóráját láthatjuk a fényben megcsillanni. Most nem írnánk le, mit jelent a kép címe, de ha téged érdekel, ide kattintva elolvashatod.

Még két magyar induló egy-egy képét mutatjuk be nektek. Kezdjük Kaszás Norberttel, aki a Növények Világa kategóriában Óriások közt című képével került a legjobb 10 közé. A Komárom mellett készült különleges fotón téltemetőket láthatunk.

A kép egy kamerán belüli multiexpo két képből. Az első képen a fák lombkoronáját fotóztam kicsit hosszabb záridővel, direkt kicsit bemozdítva, és arra fotóztam rá a virágokat második képként. Tehát a kék színt az ég kékje adja és nem a víz.

Végül, de nem utolsó sorban, Koncz-Bisztricz Tamás Tél és a fa című fotóját láthatjátok most itt, amely a 20 év alatti Fiatal fotósok kategóriában került a legjobbak közé. Ezzel a képpel már a magyar Év Természetfotósa pályázaton is találkozhattatok tavaly, amelyen Tomi elsöprő sikerrel nyerte meg az Az Év Ifjú Természetfotósa címet.

Tomira tavaly figyelt fel nemcsak hazánk, hanem a világ is, amikor megválasztották a világ Legjobb Ifjú Madárfotósának a Bird Photographer of the Year (BPOTY) pályázaton. Azóta számos nemzetközi versenyen szerepelt sikeresen, az itthoniakon pedig egyértelműen ő volt a legjobb ifjúsági kategóriákban. Több kiállítása nyílt azóta, és rengeteg előadásra kérték már fel.

Idén a Memorial María Luisa fotópályázat legjobb fiatal fotósa Riccardo Marchegiani lett ezzel a szép éjszakai, holdfényes, hegyi tájképével.

Végül nézzétek meg a pályázat idei nyertes képeiből összeállított videót. Ha egyből az idei képeket szeretnétek látni, ugorjatok 1:55-re, ugyanis a videó elején a pályázat 30 éves történetét mutatják be.

Cikkajánló