Újabb magyar természetfotós sikere egy rangos nemzetközi pályázaton

Nemcsak egy magyar fotós kategóriagyőzelmének örülhetünk, hanem többen is szépen szerepeltek a 28. alkalommal megrendezett spanyol természetfotó pályázaton, amire a világ majdnem 90 országából több mint 1500 fotósa küldte be alkotását.

Szerző:
Krisztina Pálvölgyi / TM
Fotó:
Memorial María Luisa nemzetközi hegyi és természetfotó pályázat - www.memorialmarialuisa.com
2018. március 6.

Nemcsak egy magyar fotós kategóriagyőzelmének örülhetünk, hanem többen is szépen szerepeltek a 28. alkalommal megrendezett spanyol természetfotó pályázaton, amire a világ majdnem 90 országából több mint 1500 fotósa küldte be alkotását.

Daróczi Csaba nevét itthon már sokan ismerik, hiszen az 1990-es évek eleje óta foglalkozik természetfotózással, és számos hazai pályázat nyertese már, például a Turista Magazin által is támogatott Varázslatos Magyarország fotópályázaton tavaly negyedszer vehette át a legjobb természetfotósnak járó díjat. Csaba ezúttal a spanyol Memorial María Luisa nemzetközi hegyi és természetfotós pályázaton a „Növények világa” kategóriájában lett első helyezett Megfagyott tavasz című képével.

 

A 28. alkalommal megrendezett fotópályázatot egy spanyol hegymászónő, María Luisa Alvarez Alvarez-ről nevezték el, aki 1990 novemberében vesztette életét egy hegymászó balesetben. Az ő tiszteletére hirdetik meg azóta minden évben ezt a mára már igen népszerű és elismert pályázatot. Idén a 15 kategóriára 89 ország 1586 fotósának 15 000 fotója érkezett be, és ebből válogatott ki a zsűri egy elképesztően erős képanyagot tartalmazó összeállítást, kategóriánként egy-egy győztessel és nyolc-nyolc kiemelt képpel, amit cikkünkben hamarosan meg is nézhettek. Ezen felül, mint minden évben, most is választottak abszolút győztes fotót, ezúttal ezt a kitüntető címet az osztrák Sebastian Wahlhuetter kapta Északi portál című csillagjárós és befagyott vízesésen mászós képéért.

 

Daróczi Csaba egyébként most indult ezen a pályázaton először, saját bevallása szerint nem volt hozzá eddig elég önbizalma, de reméljük, ezután ez már nem lesz akadály. A vele készült videós interjúnkat ide kattintva nézheted meg.

 

Magyarok közül a pályázat történetében Máté Bence az, aki még ennél is nagyobb elismerést kapott, méghozzá 2010-ben, amikor a „Madarak Világa” kategória győztes képével abszolút győztesként hozhatta el a fődíjat. Ez az a kép, ami egyébként több nívós nemzetközi díjat is nyert ebben az évben, a kép címe Függő játszma, amin egy zöldkoronás briliánskolibri néz farkasszemet egy sárga sávos lándzsakígyóval.

 

Ugyanebben az évben, 2010-ben nyert kategória díjat az akkor 19 éves Gönye Csaba is, Csúszdán című képével ő lett a legjobb Ifjú fotós.

 

2013-ban pedig a 18 éves Jakab Flóra lett az Ifjú kategóra nyertese Légitámadás című képével.

 

De térjünk vissza az idei díjhoz, további magyar fotósok elismert képei a 2017-es pályázatról:

 

Tökölyi Csaba: Várakozás (Az „Év kategóriája”: Hideg tájegységek)

 

Máté Bence: Showtime (Madarak világa kategória)

 

Barbalics Nándor: Befagyott Balaton (Természetes tájak kategória)

 

Szabó Irma: Jövök! (Biodiverzitás kategória)

 

Mivel a pályázatot egy hegymászó emlékékére indították, az évek során tizenötre duzzadt kategóriából több is a hegyekhez és extrém sportokhoz kötődik. A díjátadó gála május elején a Spanyolország északi részén található Asztúria tartomány fővárosában Ovideóban lesz.

 

Mutatunk még pár képet a pályázatról, a mi kedvenceinket, de ha kíváncsiak vagytok az összes kiemelt és nyertes fotóra, a cikk végén található diaporámás videóban mind megnézhetitek, vagy látogassatok el a pályázat oldalára.

 

Javier Sánchez: MontaĂąas del Fuego (Hegyi táj kategória)

 

Alex Uchoa: Hope (Növények világa kategória)

 

Warren McConnaughie: Cliffhanger (Kaland és extrém sportok kategória)

 

Matt Engelmann: Sneeeze! (Állatok világa kategória)

 

Wojciech Kruczynski: Kalsoy (Természetes tájak kategória)

 

Alexander Papis: Roland Morley Brown Crevasse Gap (Alpinizmus és sport a téli hegyekben kategória)

 

Niccolo Aiazzi: Vetta Del Dente (Hegymászás kategória)

 

Pedro Carrillo Montero: Bajo la luz (Víz alatti világ)

 

Marco Gaiotti: Patrolling the ice front (Az „Év kategóriája”: Hideg tájegységek)

Van Couwenberg Karin: Peek-a-boo (Állatok világa kategória)

 

Giovanni Casini: Wish I were a giraffe (Biodiverzitás kategória)

 

És íme, a diaporámás videó, amiben az összes képet megnézhetitek!

28 MML-Photo from MemorialMariaLuisa on Vimeo.

 

 

Nézd meg ezeket a cikkeinket is:

Magyar fotósé az év legviccesebb természetfotója

Hóbaglyokkal tarolt a magyar fotográfus

Újabb magyar siker a World Press Photo pályázaton

 

Cikkajánló