Kincset találtak egy vakondtúrásban Simontornyán

A középkori pénzlelet majdnem 13 millió forintot ér. Jelenleg a simontornyai várban lehet megnézni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Wosinsky Mór Megyei Múzeum
Forrás:
teol.hu
2022. január 20.

A középkori pénzlelet majdnem 13 millió forintot ér. Jelenleg a simontornyai várban lehet megnézni.

Gárdonyi Róbert nagyszülei portáján figyelt fel a vakondtúrásra, amelynek tetején ezüstpénz volt – számol be róla a Tolna megyei hírportál. Az eset 2020 őszén történt. Róbert ekkor megkérte a Simontornyai Várnap szervezőjét, Bence Kornélt, aki jól ismeri a város múltját és a 16. század történelmét, hogy segítsen neki kiásni az érdekesnek tűnő leletet. Hamarosan egy korsó került elő, benne ezüstpénzekkel.

A 16. századi lelet feltárását a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum régészei fejezték be. Az érmek között megtalálták Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüst dénárjait, és ritka török akcsét (ezüstpénzt) is. Nem gyakran történik ilyesmi – a feltáró régész elmondta, hogy húszéves pályafutása alatt nem volt része hasonlóban. A múzeum szerint 1543-ban rejthették el a korsót, és a lelet becsült értéke 12 millió 794 ezer forint. A „kincseket” márciusig a simontornyai vár kiállításán lehet megnézni, utána bekerül a múzeum numizmatikai gyűjteményébe.

Mi történik, ha kincset találsz? Tudd, hogy

minden, ami a földben van, jog szerint a magyar állam tulajdona, és a megtalálóknak a lelet becsült értékének tíz százaléka, de legfeljebb kétmillió forint adható.

A vakondtúrásból előkerült kincsek megtalálóit Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi helyettes Államtitkárságának vezetője a régészeti örökség megmentése érdekében végzett önkéntes munkájáért és jogkövető magatartásáért jutalomban részesítette.

Cikkajánló