Kipusztultnak hitt erszényesre bukkantak Ausztráliában

Egy ausztráliai szigeten első ízben bukkantak rá a parányi erszényespelére a tavalyi tűzvész után. Érdemes cikkünkben a róla szóló videót megnézni, nagyon cuki ez az aprócska állat.

Szerző:
Joó Annamária
Somogyvári D. György
Forrás:
BBC
2020. december 11.

Egy ausztráliai szigeten első ízben bukkantak rá a parányi erszényespelére a tavalyi tűzvész után. Érdemes cikkünkben a róla szóló videót megnézni, nagyon cuki ez az aprócska állat.

Múlt nyáron a bozóttüzek letarolták a Kenguru-sziget bozótvilágának majdnem a felét, elpusztítva ezzel számtalan őshonos állat élőhelyét. A környezetvédők attól féltek, hogy a katasztrófa kiirtotta a világ legkisebb erszényeseként számontartott tasmán erszényespele (Cercartetus lepidus) teljes szigeti állományát. Azonban egy jelenlegi szerencsés felfedezés ismét reménnyel töltötte el őket a populáció „feltámadásával” kapcsolatban.

A sziget rehabilitációján dolgozó, Kangaroo Island Land for Wildlife elnevezésű önkéntes helyi csapat egyik tagja, Dianne Pearson hitetlenkedve kiáltott fel, amikor először megpillantotta az apró jószágot: „Egek ura, milyen pici!” Mint elmondja az alábbi videóban, teljesen feldobódtak, hiszen meg voltak győződve arról, hogy ezek a picurka erszényesek nem élték túl a tűzvészt.

Video by Isabelle Rodd

A tasmán erszényespele őshonos állatfaj Ausztráliában. Kifejlett egyedeinek testtömege mindössze 6–8 gramm! Nagyobb számban csak Tasmania szigetén, valamint Victoria állam és Dél-Ausztrália partvidékein, illetve a Kenguru-szigeten élnek.

Dianne úgy tartja, az erszényespele élőhelyének, ezáltal állományának 93%-a a tűz martalékává vált.

Az állatkák előnyben részesítik a sűrű, szinte áthatolhatatlan bozótost, pontosan azt a környezetet, amelyben legjobban tomboltak a lángok a Kenguru-sziget nyugati felén.

A csapat tagjai felfedeztek egy épen maradt bokros területet, ahol végül is rábukkantak a videóban látható szerencsés kis állatra. A tasmán erszényespelét már a tűzvész előtti időkben is veszélyeztetett fajnak nyilvánították a szóban forgó szigeten, mivel csupán 113 észlelést tartottak nyilván hivatalosan. „Mindössze három környezetfelmérést végeztünk eddig – folytatja Dianne –, ezért van remény arra, hogy több túlélő van még a bokrok között”.

Kameracsapdákat állítottak föl a megmaradt populáció felmérésére. A szigetlakókból álló csapat fő problémája most az elvadult házi macskák befogása, amelyek veszélyt jelentenek az apró erszényesekre nézve. Szerintük csupán évek múltán lehet majd tudományosan feldolgozni a tűz szigeti élővilágra gyakorolt hatását .

Forrás: BBC

Cikkajánló