Kisfarsang ínyenceknek és vagány cseppkőtúra - Hétvégi programajánló

Disznótoros Szentendrén, ahogy eleink csinálták, cseppkőnézegetés a Bükkben, botanikai kalandozás a fővárosban - november harmadik hétvégéjén is tartalmasan elütheted az időt, főleg akkor, ha a családi kirándulások mellett egy kis változatosságra vágysz.

Szerző:
TM
2015. november 19.

Disznótoros Szentendrén, ahogy eleink csinálták, cseppkőnézegetés a Bükkben, botanikai kalandozás a fővárosban - november harmadik hétvégéjén is tartalmasan elütheted az időt, főleg akkor, ha a családi kirándulások mellett egy kis változatosságra vágysz.

1. Disznótoros a skanzenben

 

Friss töpörtyűre, toros káposztára, illatos tepertős pogácsára számíthatsz többek között azon a gasztronómiai mulatságon, amelyet november harmadik hétvégéjén rendeznek a szentendrei skanzenben. Még mindig tart ugyanis a kisfarsang, amely az eljegyzések és a vigadozás ideje. A mókához disznóvágás dukál, feltéve, ha nem berzenkedsz a hagymás sült vér kóstolásától, a disznó bontásától vagy a hurkakészítéstől. Ha ezen túl vagy, akkor a csemetével érdemes betérni a Meseházba, ahol olyan téli meséket hallgathat forró tea és sült alma kíséretében, mint pl. A kis gömböc vagy A kismalac és a farkasok. A kézügyességeteket a textilműhelyben kendőkészítéssel, az Undi lakóházban krumplimalac-készítéssel tehetitek próbára.
Mikor?
2015. november 21-22. 10.00-16.00 óra
Hol?
Skanzen, Szentendre
Bővebb infó: skanzen.hu

 

 

Tudtad?

A kisfarsang régen a karácsonyt megelőző vigasságok ideje volt, Mihály-naptól (szeptember 29.) Katalin-napig (november 25.) tartott. Az emberek a telet megelőző munkák lezárulását ünnepelték meg. Kisfarsang után egészen nagyfarsangig az emberek nem báloztak, és esküvők tartása is tilos volt.

 

 

2. Felfedezőúton a cseppkövek között

 



Felsőtárkánytól 3,5 km-re, a Gyetra-völgyben nyílik - és mindenképp megér egy novemberi kiruccanást - a cseppkövekben gazdag Esztáz-kői-barlang. A természeti képződmény fosszilis víznyelőbarlang, amelynek idősebb felső termeiben már megindult és jelenleg is folyik a cseppkőképződés, míg az alsó szakaszok agyaga és a cseppkövek hiánya a napjainkig jellemző víznyelésre utal. A barlangot egy tartalmas 1 órás túrán (Bejárat-Nap-terem-Kapu-Lépcső-Templom-terem-Háromszög-ág-Alsó-szakasz /Csúszda, Lapály, Reménység-ág/-Bejárat), vagy egy rövidebb 30 perces kalandozáson (Bejárat-Nap-terem-Kapu-Lépcső-Templom-terem-Bejárat) fedezheted fel. A program helyszínét Felsőtárkánytól gyalogosan 1 óra alatt lehet megközelíteni, kerékpárral - kényelmes, kövezett úton - kb. 20 percet vesz igénybe, hogy eltekerj a bejáratig.
Mikor?
A minimális túralétszám 5, a maximális 10 fő. A túrára az Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályon lehet jelentkezni (okoturisztika@bnpi.hu)
Hol?
Esztáz-kői-barlang
Bővebb infó: bnpi.hu

3. Trópusi kaland a Pálmaházban

 



Ha idáig csak hírből ismerted a különböző trópusi gyümölcsöket, fogalmad sincs a világ legkülönlegesebb fűszereiről, a különféle trópusi zöldségfélékről, és eszed ágában sincs elhagyni Budapestet, akkor irány a fővárosi Füvészkert, ahol most két napon keresztül mindent megtudhatsz ezekről a növényekről. Az előadásokkal, kiállításokkal, ügyességi játékokkal fűszerezett kétnapos programon növényfelismerő vetélkedőn is részt vehetsz, ha elfáradtál, pihenhetsz egyet a kávéházban, de lesz trópusigyümölcs- és koktélkóstoló is.
Mikor?
2015. november 21-22.
Hol?
ELTE Füvészkert (Budapest 1083, Illés u. 25)
Bővebb infó: fuveszkert.org

Kapcsolódó cikkeink:
Öt unaloműző barlang, amit az ősember is nagyon csípett
Ámulatba ejtő szurdokok őszi csatangoláshoz
Lenyűgöző erdők Magyarországon, amelyeket látnod kell

Cikkajánló