Kisvasúti programok a hosszú hétvégére

Bár a következő napok időjárásában egyelőre csak a bizonytalanság biztos, vaskeréken utazni esőben és napsütésben egyaránt garantált kikapcsolódás, és néhány különleges program is vár.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2017. október 19.

Bár a következő napok időjárásában egyelőre csak a bizonytalanság biztos, vaskeréken utazni esőben és napsütésben egyaránt garantált kikapcsolódás, és néhány különleges program is vár.

A hazai erdei vasutakon javában zajlik az őszi nagyüzem, és ez alól a vénasszonyok nyarának háromnapos hétvégéje sem lesz kivétel. A hideg napok közeledtével előkerülnek a zárt, fűtött kocsik, bár egyelőre a szerelvények egy részében azért ott gurulnak a nyitott, nyári járművek is, a szabad nézelődésre vágyók kedvéért.

 

A Csömödér melletti Páka határában is akad majd fotótéma

 

Egyelőre Csömödért kivéve mind a 21 erdei vasúton zajlik még a menetrend szerinti közlekedés, de néhány helyen már ez lesz a szezon utolsó hétvégéje. Ugyanakkor alkalmi járatok továbbra is várhatók, a leghamarabb téli álomba merült csömödéri vasúton pédául máris ezen a hétvégén: október 21-én, 22-én, majd november 3-án és 4-én áll vissza két-két napra a folyamatos közlekedés, napi két vonattal Lenti és Csömödér között. Bővebb információk a Zalaerdő Zrt. oldalán.

 

A kaszói erdei vasúton két alkalommal is sűrűsödik a közlekedés: október 21-én szombaton egy különleges esti különjárat indul a barcogó dámszarvasok hangjaival átjárt balátai erdőbe, amelynek végén az éhes utasok igény esetén a kaszói Főherceg Fogadóban finom vadételekből is választhatnak. Másfél nappal később, október 23-án újabb kört tesz a vonat a Baláta-tóhoz, ahol ezúttal rövid, szakvezetéses túra indul a híres ősláp cölöpökön álló tanösvényén.

 

Indulásra kész a kaszói erdei vasút szerelvénye 

 

21-én szombaton a közeli almamelléki erdei vasút délelőtti járatához is különleges program kapcsolódik: szervezett túra a sasréti ősbükkös tanösvényén, és az őszi méret- és formagazdag gombavilág felfedezésével, valamint fotózásuk mesterfogásai, Guba Csaba természetfotós vezetésével. A túra vége a kisvasút délutáni járatának 16 órás visszaindulásához csatlakozik.

Cikkajánló