Klasszikus értékek újszerű formában - Az Öregerdő Erdei Iskola

Bár a kisújszállási intézmény még viszonylag zsengének számít az erdei iskolák között, filozófiája és oktatási programja a hagyományos, állandósult értékekre fókuszál: a természet szeretetére neveli az ifjúságot.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Kisújszállás város önkormányzata
2014. augusztus 25.

Bár a kisújszállási intézmény még viszonylag zsengének számít az erdei iskolák között, filozófiája és oktatási programja a hagyományos, állandósult értékekre fókuszál: a természet szeretetére neveli az ifjúságot.

Az Öregerdő Erdei Iskola kreatív, vidám formában igyekszik környezettudatosságra és természetszeretetre nevelni a gyerekeket. Innovatív szellemiségét remekül tükrözi az a 2010-ben átadott organikus épületegyüttes, a Kisújszállási Ifjúsági Szálláshely, amely a Nagykunság szívében helyezkedik el, és immár 3 éve ad otthont az erdei iskolának. Öt, fából, kőből és bontott téglából álló, 6 fő befogadására képes faház és két, egyenként 15 fős telepített sátor áll a látogatók rendelkezésére, hangulatos csónakázótóval a közelben.


Az erdei iskola küldetése, hogy megismertesse az ifjúsággal az Alföld és a Nagykunság élővilágát, néprajzát, tradícióit, miközben a környezettudatos életmód felé tereli őket. A készség- és képességfejlesztő játékos tevékenységek során a gyerekek felfedezik a természeti kincsekben gazdag környéket. A csoportmunka és a csapatépítő feladatok révén a szociális kompetenciák is fejlődnek, a kultúrtörténeti kirándulások alkalmával pedig a lurkók értékes ismeretekre tehetnek szert.

 

 

Táncház kicsiknek és nagyoknak


A programtervet érdemes a gyerekek életkorának, érdeklődésének megfelelően összeállítani. Számtalan lehetőség közül választhatunk: az alapfoglalkozások a rét, a vizek és az öregerdő élővilágának megismerését szolgálják, ezen túlmenően kézműves tevékenységeket, kemencés lepénysütési lehetőséget, táncházat, városnéző sétát, lovaskocsizást és vetítéssel egybekötött előadásokat kínál az intézmény. A széles repertoár részét képezi az íjászat és a lovaglási lehetőség is. A csoport sétát tehet a csodálatos Szarvasi Arborétumban, és meglátogathatja a Dévaványai Túzokrezervátumot, ahol a védett faj veszélybe került fészekaljainak megmentése folyik. Az aktív kikapcsolódás hívei számára lehetőség nyílik egy izgalmas evezésre is a Hortobágy-Berettyón.


Az erdei iskola által szervezett Nagykunsági körút Karcagról indul. Az első program a Debreceni Egyetem itteni kutatóintézetének meglátogatása, majd a csoport bejárhatja a Zádor-híd környékét, s a Berekfürdőn található Hubai Biogazdaságot. A következő állomás Kunmadaras lezárt reptere, ezután az út Bánhalmára vezet. A program a kenderesi Horthy-kastély megtekintésével zárul.

 

 

Öt hangulatos faház várja a látogatókat

 

Mi vár rád az erdei iskolában?

- Arborétum, túzokrezervátum látogatás

- Táncház
- 5 faház, egyenként 6 fős
- 2 telepített sátor, egyenként 15 fő befogadására

 

  

 

Ezekbe kóstolhatsz bele…
- Kézműves programok, kemencés lepénysütés
- Lovaglás, lovaskocsizás
- Íjászat
- Evezés
 

 

 

További információk: http://www.kisujszallas.hu/index.php?id=6601&maintype=kisuji&language=hun&type=static_content
Facebook oldal: https://www.facebook.com/pages/%C3%96regerd%C5%91-Erdei-Iskola/142956589111438?sk=info

 

További erdei iskolákról szóló cikkeinket itt találod.

 

Elérhetőség


Cím: 5310 Kisújszállás, Arany János u. 10

Szendrei Péter környezeti nevelő, az Öregerdő Erdei Iskola vezetője
Tel.: 06-20/414-2020
E-mail: szendrei.peter@kisujszallas.hu
Postacím: 5310 Kisújszállás, Szabadság tér 1.

Cikkajánló