Költésbe kezdett egyetlen fészeképítő bagolyfajunk

A réti fülesbagoly Magyarországon ritka fészkelő, ezért is nagy öröm, hogy március végén találtak egy fészket a Körös–Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén, amelyben tojás is volt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2023. április 12.

A réti fülesbagoly Magyarországon ritka fészkelő, ezért is nagy öröm, hogy március végén találtak egy fészket a Körös–Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén, amelyben tojás is volt.

Március végén, egy őszi árpa táblában fedeztek fel a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy rétifülesbagoly-fészket, közvetlenül előttük szállt fel a tojó, és a fészekben egy tojás volt.

A réti fülesbagoly a fűszálak között kapar mélyedést, melyet néhány fűszállal bélel ki. Általában 5–6 tojást rak, de táplálékdús időszakban a fészekalj akár 9–14 is lehet. Csak a tojó kotlik, viszont mindkét szülő eteti a fiókákat. Költési sikerét a kaszálások, gépi munkák veszélyeztethetik, ezért fontos a fészek környezetének védelme.

A réti fülesbagoly Magyarországon ritka fészkelő, többnyire néhány tíz pár költhet évente.

Táplálékban gazdag, inváziós években azonban nagy számban fészkel. Cserebökényben 2014-ben csaknem 70 pár fészkét találták meg a nemzeti park munkatársai. Keményebb teleken, ha erősödik a mezei pocok állománya, akkor növekszik az itt telelő réti fülesbaglyok számai is. Cserebökényben az elmúlt télen csupán három réti fülesbaglyot figyeltek meg. Ezért is volt nagy meglepetés a fészekalj előkerülése. Mezei pocok gradációs években 100 példány felett is lehetnek az itt telelő réti fülesbaglyok száma.

Ebben a térségben erősödik a rágcsálók száma. A kardoskúti Fehér-tó részterületen belül, a Vásárhelyi-pusztán már korábban mezei pocok gradáció volt, és itt is megfigyeltek réti fülesbaglyok nászrepülését, így több fészekalj előkerülése várható.

A réti fülesbagoly (Asio flammeus) Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

Cikkajánló