Kora reggel érkezett az első fekete gólya

A gemenci fészek életét webkamerán keresztül te is nyomon követheted.

Szerző:
TM
2020. március 3.

A gemenci fészek életét webkamerán keresztül te is nyomon követheted.

Az első fekete gólya március 3-án reggel 6.31-kor érkezett. Még nem biztos, hogy marad: a Gemenc Zrt. szerint az egyedek sokszor több, még el nem foglalt fészket is megnéznek, hogy eldöntsék, melyik a legmegfelelőbb a költésre és az utódnevelésre.

Hogy a most érkezett gólya végül a bekamerázott fészek mellett dönt-e, azt te is nyomon követheted ide kattintva. Az élő adás a Gemenc Zrt. finanszírozásával, a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével jött létre, és már 8. éve folyik. Tavaly több mint egymillió alkalommal nézték meg a felvételeket az emberek az erdészet honlapján. A Gemenc Zrt. leszögezi: az érdeklődők, a szakemberek és a tudósok csak szemlélői az eseményeknek, és semmiképp nem avatkoznak be a természet rendjébe.

A gemenci feketególya-populáció a legnagyobb egyedsűrűségű a világon: 40 pár fészkel itt. Viszonyításképp, ha egész Magyarországot nézzük, mintegy 380-420 párról beszélhetünk. A fekete gólyák leggyakrabban a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfáit választják fészkelőhelyül. Rendkívül érzékenyek a zavarásra, főleg költési időszakban, ilyenkor az erdészet sokszor a túraútvonalakat is áthelyezi. Gemencen nem változott az elmúlt évtizedekben a fészkelő párok száma, ami azt jelenti, hogy a hely megfelel a faj igényeinek.

A fekete gólyák békákat, rovarokat, apró halakat esznek. Tojást március-áprilisban raknak, az első fiókák május elején jönnek a világra. A kicsik július közepén kezdenek kirepülni, de a legjellemzőbb, hogy augusztus 10 körül hagyják el a fészket. Néhány hét múlva kelnek útra. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

Forrás: Gemenc Zrt.

Cikkajánló