Korlátozzák a kereskedelmi gombaszedést

Fokozottan védett területeken nem szabad letérni a turistaútról és a hatóság korlátozhatja a kereskedelmi célú gombagyűjtésre kiadott engedélyek számát is.

Szerző:
Pilisi Parkerdő
2015. május 25.

Fokozottan védett területeken nem szabad letérni a turistaútról és a hatóság korlátozhatja a kereskedelmi célú gombagyűjtésre kiadott engedélyek számát is.

Az erdei ökoszisztéma védelmének érdekében, azért, hogy ne történhessen meg a gombafajok túlhasználta, a Pilis Parkerdő Zrt. korlátozza a kereskedelmi célra kiadott gombagyűjtési engedélyek számát.


A meleg időnek és az esőnek köszönhetően most már egyre nagyobb tömegben jelennek meg az erdőben azok az élőlények melyek, ha az élővilág rendszertanát nézzük sem a növények sem az állatok közé nem sorolhatóak. Ők a gombák.

A sokak által kedvelt erdei gombák gyűjtését azonban csak olyanoknak ajánljuk, akik megfelelő gombaismerettel rendelkeznek, így elkerülhetőek az esetleges mérgezések, amit például a légyölő galóca, vagy a gyilkos galóca okoznak. Ha nem vagyunk gombaszakértők, de mégis hódolni szeretnénk gombagyűjtő szenvedélyünknek, akkor fontos, hogy csak olyan gombát szedjünk le, amit ismerünk (hiszen vannak védett gombafajok is) és hogy a leszedett gombákat gombaszakértővel bevizsgáltassuk.

 

 

A légyölő galócák nagyon szépek, de ezekből senki se készítsen gombapaprikást!

 

Mint minden állami erdőterületen, a Pilisi Parkerdő területén is személyes felhasználásra engedély nélkül lehet gyűjteni fejenként napi 2 kg gombát. Fokozottan védett természetvédelmi területen tilos letérni a turistautakról, bármiféle erdei termék gyűjtése szigorúan tilos. A fokozottan védett területek határát a terepen tábla jelzi.

Fontos tudnunk azonban azt is, hogyha valaki egy alkalommal több mint 2 kg gombát kíván szedni, vagy kereskedelmi céllal gyűjt gombát a Pilisi Parkerdő Zrt. területén, meg kell kérnie a területileg illetékes erdészet írásos engedélyét. Amennyiben védett területen szeretnénk gyűjteni, akkor a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.

A gombagyűjtési hozzájárulást 2015. május 20-tól - a kereskedelmi céllal, vagy személyenként napi 2 kg-ot meghaladóan történő gombagyűjtés esetén - a Parkerdő egyes erdészeteinek területére lehet kérni, egy idényre. A kiállítás díja az előző évekhez hasonlóan 10 000 Ft+áfa, azonban a kiadható engedélyek száma korlátozott.

Az alábbi letölthető dokumentumban találhatóak az erdei gombafélék gyűjtésének szabályai, illetve az erdészetekhez tartozó elérhetőségek, valamint az általuk kezelt területek is.

Az erdei gombafélék gyűjtésének rendje


Korábban megírtuk:

A környezettudatos gombaszedés
Gombák és paragrafusok
 

Cikkajánló