Közel 300 rákosi vipera jött a világra a Kiskunságban

296 kis vipera született idén 28 nősténytől a védelmükre és tenyésztésükre létrehozott Rákosivipera-védelmi Központban, ezzel 3515-re emelkedett a központban eddig világra jött fokozottan védett viperák száma.

Szerző:
rakosivipera.hu / Turista Magazin
2020. november 16.

296 kis vipera született idén 28 nősténytől a védelmükre és tenyésztésükre létrehozott Rákosivipera-védelmi Központban, ezzel 3515-re emelkedett a központban eddig világra jött fokozottan védett viperák száma.

A terepszezon végéhez érve a közelmúltban számba vettét a Rákosvipera-védelmi Központban 2020-ban született kis viperákat – olvasható a központ weboldalán. Az idén 28 nősténytől 296 rákosi vipera látta meg a napvilágot. A kis viperák átlagos súlya 2,8 gramm, hosszuk 14,5 centiméter volt.

A hossz- és súlymérés mellett mindegyik kígyóról egyedi azonosítókép is készült, hiszen a fejen található pajzsok alakja és elrendeződése egyedre jellemző, és egész életen át állandó. Így egy-egy viperát a fejpajzsok alapján bármikor megismerik a kutatók, és akár egy vedlett bőr alapján is be tudják őket azonosítani.

Magyarországon a rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a legvédettebb kategóriába tartozik: természetvédelmi értéke 1 millió forint.


Mint írják, a viperaszaporulat-számlálással egy időben a kunpeszéri központban végére ért a szabadtéri terráriumok újjáépítésének első fázisa is. A munkálatok során a központ megnyitása óta eltelt 16 év alatt elhasználódott terráriumokat lecserélték, helyükre 70 darab modern, az itt élő állatok biztonságos elhelyezését szolgáló terrárium került. A hideg idő beköszöntével az itt élő viperák telelni térnek a biztonságot jelentő föld alatti telelőüregekbe, és majd csak tavasszal találkozhatunk velük ismét.

A rákosi viperáról

A rákosi vipera nedves és száraz gyeptípusok alkotta réteken, legelőkön él. A hímek általában 50 centiméteresre nőnek, a nőstények valamivel hosszabbak, 55-60 centiméteresek. A téli időszakra dombhátakban lévő rágcsálójáratokba húzódik, ahol hibernált állapotban vészeli át a hideg napokat. Párzási időszaka áprilisban van, tojást július-augusztus tájékán rak. Mivel nagyon félénk állat és a mérge is gyenge, a marásától nemigen kell tartani, gyakorlatilag egy méhcsípésnek felel meg, és maximum rosszullétet okozhat, bár az esetleges allergiás reakciók miatt érdemes lehet vele orvoshoz fordulni. Eddig halálos marást nem regisztráltak.

Forrás: rakosivipera.hu

Cikkajánló