Közeledik a medvehagyma-szezon!

Sokaknak a tavasz a Mecsekben egyet jelent a medvehagymával: ahogy elolvad a hó, sok helyen tömegével bújnak elő az avar közül sötétzöld levelei.

Szerző:
Völgyi Sándor
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Shutterstock
2015. március 4.

Sokaknak a tavasz a Mecsekben egyet jelent a medvehagymával: ahogy elolvad a hó, sok helyen tömegével bújnak elő az avar közül sötétzöld levelei.

Az Allium ursinum tudományos névvel illetett növény az egyszikűek osztályába, azon belül az amarilliszfélék családjába tartozik. Egész Európában megtalálható, Magyarországon is több középhegységben él. Mindenhol az üde gyertyános-tölgyesek, bükkösök növénye, ahol sokszor már március közepén megjelenik, majd áprilisra zöld szőnyeggel vonja be az erdő talaját. Virágzása is nagyon látványos. A levelek ölelésében fehér hagymavirágot növeszt.


Minden természetkedvelőnek kötelező látnivaló. Több érzékszervünkre is hat a jelenség, hiszen a szemünknek gyönyörű látványt nyújt a virágzó medvehagyma tenger, az orrunkban pedig felejthetetlen emléket hagy a mindent beborító hagymaillat. A medvehagyma azonban nem csupán emiatt népszerű, kiváló tápértékű növény. Leveleit előszeretettel fogyasztják nyersen és különböző ételekben elkészítve. Gyűjteni a virágzás előtti időszakban szokták.

 

 

A legízletesebb medvehagymás ételek készítésének tudománya az erdőben kezdődik


Mindenkinek fontos tudnia, hogy a gyűjtést milyen keretek között végezheti. A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben, nem védett területen, engedély nélkül csak saját szükségletre elegendő mennyiséget szabad gyűjteni. Ez nem haladhatja meg a napi 2 kg-ot. Ennél nagyobb mennyiség szedéséhez a terület kezelőjétől engedélyt kell beszerezni. Az 1996. évi, a természet védelméről szóló LIII. törvény értelmében védett természeti területen bármely növény gyűjtése, a legkisebb mennyiségben is engedélyhez kötött, így legismertebb élőhelyén, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben (Lapis, Remete-rét, Szárazkúti pihenő, stb.) is.

 

A szükséges engedélyek a következő szervektől szerezhetők be a térségben:

 

Védett természeti területre vonatkozó gyűjtési engedély:
- Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség
- Mecsekerdő Zrt. erdészetei


Nem védett természeti területre vonatkozó gyűjtési engedély:
- Mecsekerdő Zrt. erdészetei
 

Cikkajánló