Közeleg a téli napforduló, de mikor megy le a nap legkorábban?

Sokan úgy tudják, hogy a legkorábbi naplemente, a legrövidebb nap és a legkésőbbi napkelte egy napra esnek. Na, de hogy is van ez valójában?

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
idokep.hu
2022. december 9.

Sokan úgy tudják, hogy a legkorábbi naplemente, a legrövidebb nap és a legkésőbbi napkelte egy napra esnek. Na, de hogy is van ez valójában?

A legtöbben ismerik a téli napforduló december 21-i dátumát: ilyenkor a tölti a nap legkevesebb időt az égen (Földünk északi felén), de valójában a legkorábbi naplemente és a legkésőbbi napkelte időpontja nem esik egybe ezzel a nappal – hívja fel a figyelmet az idokep.hu.

Voltaképpen hazánkban legkorábban most vasárnap, azaz december 11-én megy le a Nap: Budapesten 15 óra 53 perckor lesz napnyugta.

Mindez az ország legkeletibb csücskében 15 perccel korábban történik, míg Magyarország legnyugatibb pontján 12 perccel később van naplemente. A legkésőbbi napkelte az újév első napján, azaz január 1-jén történik: a fővárosban egészen reggel 7 óra 32 percig kell várni az első fénysugarakra.

A TÉLI NAPFORDULÓ

A napforduló csillagászati kifejezés, amellyel a Napnak a földi Egyenlítőhöz viszonyított helyzetét fejezzük ki. A napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. A téli napforduló (december 21.) idején a Nap közvetlenül a Baktérítő fölött delel, ezért az északi féltekén ez az év legrövidebb nappala (következésképpen a leghosszabb éjszakája). Ezt követően a Nap „mozgása” megfordul, a Baktérítőtől egyre északabbra delel a Nap, egészen június 21-ig, amikor is a Ráktérítő (északi szélesség 23,5°) felett érik a Nap sugarai derékszögben a Földet: ekkor van a nyári napforduló.


A téli napforduló a Föld északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti, és a legtöbb kultúrában számos ősi népi szokás kapcsolódik ehhez a naphoz: például az ókori római Saturnalia, a zsidó hanuka, a skandináv Yule vagy maga a karácsony, amelyet valószínűleg Mithrász napisten kultuszából, illetve több pogány ünnepből vett át a keresztény vallás. Az ősi kultúrákban több szertartás kapcsolódik a téli napfordulóhoz, mint a nyárihoz. Ez az elmélyülés és a várakozás időszaka, a növekvő Nap(isten) köszöntése, ekkor örömtüzek égtek, és hangos zajjal segítették őseink a Nap ébredését, valamint így tartották távol a sötétség erőit.




Cikkajánló