Középkori ezüstkincsre bukkantak Szarvas határában

A Tessedik Sámuel Múzeummal együttműködő kincskereső csapat egy 16. században elpusztult falu helyét kutatta át. Sikerrel.

Szerző:
Turista Magazin/TSM civil múltkutatók
Fotó:
TSM civil múltkutatók
2022. október 6.

A Tessedik Sámuel Múzeummal együttműködő kincskereső csapat egy 16. században elpusztult falu helyét kutatta át. Sikerrel.

Jó hírről számolt be közösségi oldalán a lelkes lokálpatriótákból álló TSM civil múltkutatók nevű csapat. Néhány héttel ezelőtt egy 16. század végén elpusztult középkori falu helyét vizsgálták műszerekkel Szarvas határában. A jelenleg mezőgazdasági művelés alatt álló területen egy kb. 15x15 méterre zónából eddig 564 darab késő középkori ezüst veret került elő. A gyakori talajművelés dacára is kivételesen szép állapotban fennmaradt színezüstből vert érmék láthatóan gondosan válogatott darabok lehettek.

Ezt követően a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum régészei is csatlakoztak a kutatáshoz. A több napig tartó alapos és többször ismételt átvizsgálás során közvetlenül a rejtéshez köthető kerámia maradványokat nem sikerült felfedezni, ezért joggal feltételezhető, hogy egykoron valamilyen szerves anyagba csomagolt, majd a későbbiek során szétszántott leletegyüttesről lehet szó.

Az érmék tisztítása és numizmatikai feldolgozása folyamatban van, de már most több, numizmatikai szempontból is kuriózumnak számító példányt sikerült felfedezni.

Ilyen például I. Mátyás K-I verdejelű, II. Lajos ND-G verdejelű, II. Ulászló K-MAFB és M-M verdejelű példányai. További érdekesség hogy II. Lajos halála után 1527-re datált posztumusz veretből már eddig 4 darabot is azonosítottak. A teljes feldolgozást követően a Tessedik Sámuel Múzeumban lehet majd megtekinteni a most talált érméket.



Cikkajánló