Ritka aranypénzt került elő Somogy megyében

2022 meglehetősen szerencsésen kezdődött a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum számára.

Szerző:
Turista Magazin/Rippl-Rónai Múzeum
Fotó:
Balla Krisztián / Rippl-Rónai Múzeum
2022. február 7.

2022 meglehetősen szerencsésen kezdődött a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum számára.

A múzeum munkatársai - múzeumbarát önkéntesekkel kiegészülve - egy új régészeti lelőhely felderítése során egy igazán különleges érmét találtak. Az 5,62 grammos, aranyból vert érme a Római Birodalomban készült a 3. század közepén.

Az érmét Volusianus császár verette, aki mindösszesen 251 novembere és 253 augusztusa körül uralkodott. A fiatal, 22 éves császárt saját katonái gyilkolták meg.

A jó állapotú aranypénz előlapján a császár szakállas portréja látható, sugárkoronával a fején, míg hátlapján Libertas, a szabadság megszemélyesítőjét láthatjuk. Az előkerült pénz címlete aureus - vagy más néven binio - , amiket már a i.e. 1. századtól kezdve vertek a Római Birodalomban.

A most megtalált érme azért is különleges, mert római aranypénzek nem túl gyakran kerülnek elő, másrészt Volusianus érméi is ritkának számítanak, így egy Magyarországon is ritkaságszámba menő aranypénz került a Rippl-Rónai Múzeum Numizmatikai Gyűjteményébe, ami korábban csak egy római kori aranypénzzel rendelkezett – olvasható a múzeum közösségi oldalán megjelent közleményben, amelyben hozzáteszik, „bíznak benne, hogy a lelőhely tartogat még további meglepetéseket”.


Cikkajánló