Kullancsfertőzés - Versenyfutás az idővel

Az állítás több szempontból is érvényes: egyrészt a kullancsszezon a klímaváltozás miatt évről évre hamarabb veszi kezdetét, másrészt a belénk fúródott parazitát minél előbb eltávolítjuk, annál kisebb az esély, hogy valamelyik általa terjesztett kórokozó a véráramba kerüljön.

Szerző:
Ceumed
Fotó:
Adobe Stock
2019. május 16.

Az állítás több szempontból is érvényes: egyrészt a kullancsszezon a klímaváltozás miatt évről évre hamarabb veszi kezdetét, másrészt a belénk fúródott parazitát minél előbb eltávolítjuk, annál kisebb az esély, hogy valamelyik általa terjesztett kórokozó a véráramba kerüljön.

A kullancs tavasszal, csapadékos időben, illetve nyár végén, kora ősszel jelenik meg. A telet gyökerek közé bújva, farakások közé húzódva, a zord időjárási körülményeket elkerülve vészeli át. Az aktív hónapokban bokrokon, aljnövényzeten vagy az avarban lapulva várja, hogy megérkezzen az a meleg vérű préda, amelynek a vérét szívhatja. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az enyhe tél miatt a kullancsok könnyebben átteleltek, így valószínűleg idén előbb lesznek aktívabbak, valamint korábban is szaporodnak.

 

 

Az egyik fő probléma ezzel az alattomos vérszívóval pont az, hogy rendkívül szapora fajról beszélünk, hiszen egy állatnak 2-3 hét alatt 2-3 ezer petéje lesz. Ha fertőzést hordozó nőstényről van szó, akkor az összes utód hordozza a betegségeket, s mivel nincs az irtásukra engedélyezett szer, a megelőzés az egyetlen módja annak, hogy állatokat vagy embereket fertőzzenek meg.

 

 

A közönséges kullancs - egyebek mellett - két, emberre is veszélyes kórokozót hordozhat: a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitis) okozó vírust, illetve a Lyme-kórt kiváltó baktériumokat. Előbbi halálos kimenetű is lehet, de ettől még senkit nem beszélnénk le a túrázásról, avagy egy városi park felfedezésétől. Az agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás, amely már 1 éves kortól adható. Igaz, a vakcina több lépésben hatékony, és emlékeztető jelleggel rendszeresen ismételni kell. A Lyme-kór antibiotikummal sikeresen kezelhető, amennyiben időben orvoshoz fordul a beteg.

 

 

Abban az esetben, ha valaki kullancsot talál magában vagy másban, semmiképpen se csipesszel, krémezéssel, csöpögtetéssel vagy körömmel próbálja azt eltávolítani, mert ez komoly fertőzésveszéllyel jár. A külön erre a célra kifejlesztett kullancseltávolító kanál használata sokkal célravezetőbb, illetve ma már léteznek olyan eszközök is, amelyek segítenek elpusztítani a kullancsot még azelőtt, hogy fertőző váladéka a vérbe kerülne.

Legyen körültekintő mindenki, aki a természetben jár, főleg esős napokat követő napsütéses, párás időszakokban. Otthon pedig legyen az első a teljes bőrfelület átvizsgálása, kullancscsípés esetén pedig az azonnali, szakszerű eltávolítás.

 

 

(x)

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kullancsok, az erdő potyautasai

Mi csíphet meg minket?

Új kullancsfajt fedeztek fel magyar kutatók

Cikkajánló