Különleges „csomoros nyárral” bővült a hazai faóriások adatbázisa

A nem mindennapi formájú és kinézetű fekete nyár a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet védett természeti területén bújik meg.

Szerző:
Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Nagy Gábor / Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
2020. november 23.

A nem mindennapi formájú és kinézetű fekete nyár a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet védett természeti területén bújik meg.

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara kivételes adatgyűjteménnyel rendelkezik, melyben nyilvántartják a magyarországi faóriásokat és famatuzsálemeket. Nemrégiben ebbe az adatbázisba került be a különleges mecseki fekete nyár (Populus nigra).

A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közleménye szerint ez a leginkább az árterekre jellemző fafaj egyede tulajdonképpen úgynevezett ikertörzs, mivel egy 345 és egy 460 cm kerületű törzsből áll. Rajtuk a dúsan elágazó oldalrügyek halmozódása miatt csomorok képződtek, emiatt is hívják „csomoros nyárnak” a bútorkészítők kedvencei közé tartozó, ilyen jellegű nyarakat.

A puhafás ligeterdők gazdagabb fényviszonyai között rövid, vastagabb törzset, hatalmas oldalágú, terebélyes koronát növeszt. Zárt állásban azonban az oldalárnyékolás következtében törzse szép hosszú, egyenes lesz, jóval kisebb koronával. Mint írják, a mecseki lelőhelyre is az utóbbi a jellemző, ugyanis a Lámpás-völgy mély szurdokának alján, hatalmas fehér füzek (Salix alba) és más, szurdokerdei fajok – pl. bükk (Fagus sylvatica), korai juhar (Acer platanoides) – méretes példányai között található.

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet védett természeti területén megbújó faóriás – remélhetőleg a nyárfákra jellemző viszonylag rövidebb életszakasz ellenére is – még jó ideig fogja gazdagítani a változatos, vadregényes szurdokvölgyet, tették hozzá.

Forrás: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló